Ajándékban részesültek a kúlai óvodások | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Ajándékban részesültek a kúlai óvodások

Szivácról, Veprődről, és Lipárról, valamint Verbász községből is érkeznek magyar diákok

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát olyan gyermekek kapták meg Kúlán is, akik őszre magyar tannyelvű iskolába indulnak. Tudni kell, hogy Kúla község területén már csak itt helyben van magyar nyelvű oktatás a Petőfi Brigád Általános Iskolában. A szomszédos Verbászon évtizedekkel ezelőtt megszűnt a magyar nyelvű oktatás, emiatt a verbászi magyar gyerekek már csak Kúlán tanulhatnak anyanyelvükön.

A magyarság lélekszáma egyre csak fogy, ezért legvalószínűbb, hogy őszre mindössze öt gyermek indul első osztályba, de az iskola igazgatója, Pozsár Csaba bízik abban, hogy ez a szám növekszik, vagyis a vegyes házasságból született gyermekek szülei is magyar tannyelvű osztályba íratják gyermeküket.

A közelmúltban átadott ajándékcsomagban a Mátyás király meséskönyv mellett egy kis édességnek is jutott hely. A csomagokat Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Valka Károly, Kúla alpolgármestere adta át az őszre iskolába induló gyermekeknek.

A Dér Jolán vezette óvodások alkalmi műsorral és saját kezűleg készített rajzokkal kedveskedtek a vendégeknek. Valka Károly a könyvátadón elmondta, hogy nagy hangsúlyt és erőfeszítést tesznek azért, hogy megtarthassák a számukra létszükségletnek számító anyanyelven történő oktatást, ezért kihasználják az anyaországi és a Magyar Nemzeti Tanács által nyújtott programokon keresztül a diákok utaztatására irányuló támogatásokat is.

Jelenleg Szivácról, Veprődről, és Lipárról, valamint Verbász községből utaztatják naponta az általános iskolás diákokat Kúlára a Petőfi Brigád Általános Iskolába.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.

Forrás: Magyar Szó, 2019. március 12. 5.