Dél-Bánátban osztották ki a Rákóczi Szövetség beiskolázási ösztöndíjait | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Dél-Bánátban osztották ki a Rákóczi Szövetség beiskolázási ösztöndíjait

Nezsényben, Torontálvásárhelyen és Székelykevén több mint harminc elsős kapta meg a támogatást. Az eseményeken jelen volt Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában néhány évvel ezelőtt még párhuzamos magyar osztályok voltak. Idén csak 18 elsősük van. Antal Ferenc, tanító, Moša Pijade Á.I., Torontálvásárhely: „Persze, hogy sokat jelentenek az anyaországtól kapott támogatások, mivel ezzel ide tudjuk csalogatni egy kicsit, ide tudjuk vonzani a magyar ajkúakat, hogy mégis magyar nyelven folytassák az oktatást. Ebben mi pedagógusok is nagy szerepet vállalunk.”

A Rákóczi Szövetség támogatásainak nagy jelentősége van a szórványtelepüléseken. Petrovay László, munkatárs, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Az elmúlt két napban itt a Délvidéken, Vajdaságban kerültek kiosztásra a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjai. Ez közel 330 iskolakezdő kisdiákot jelent. Összesen húsz településre látogattunk el kollégáinkkal, két ütemben, két csoport járta az elmúlt két napban a Délvidéket.”

A nagycsaládosok számára különösen jól jön a segítség. Fehér Mária férjével öt gyermeket nevel. Fehér Mária, Torontálvásárhely: „Nekem ez a támogatás nagyon sokat jelent, mivel öt gyerekem van. Nem sok, de valamit lehet nekik venni abból a pénzből. Meg nagyon sokat jelent, hogy segítenek a magyarok.”

A Rákóczi Szövetség mellett a Magyar Nemzeti Tanács számára is kiemelt fontosságú a magyar oktatás megmaradása a szórványtelepüléseken. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nagyon fontos, hogy a szórványközösségekben, mint amilyen Székelykeve is, és amilyen Torontálvásárhely is, a szülők érezzék, hogy odafigyelünk rájuk, mind a Rákóczi Szövetség, mind a Magyar Nemzeti Tanács. Hiszen tudjuk, hogy ezekben a közösségekben nagyon sok a vegyes házasság, tudjuk, hogy a szülők nagy dilemma előtt állnak, amikor meg kell, hogy hozzák döntéseiket, hogy milyen nyelvű oktatásban részesítsék a gyermeküket.”

Torontálvásárhelyen az ösztöndíjakat Szili Katalin miniszterelnöki megbízott adta át. „Egy nagyon fontos missziót vállalt fel a Rákóczi Szövetség, ugyanis nemcsak a beiskolázási támogatásokat, ösztöndíjakat osztja szét, hanem felvállalta azt a feladatot is, hogy támogatóktól, magántámogatóktól gyűjti össze azokat az adományokat, amelyeket aztán a Kárpát-medencében beiskolázási támogatásként szétosztanak.”

A Rákóczi Szövetség munkatársai az idén a Kárpát-medencében hatezer beiskolázási ösztöndíjat osztanak ki.

Forrás: Pannon RTV