Digitális tananyagok a távoktatáshoz | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Digitális tananyagok a távoktatáshoz

A rendkívüli állapot miatt a szerbiai oktatási intézmények bizonytalan időre bezárták kapuikat. A kisebbségi nyelveken tanuló diákok az RTS Planeta platformján érhetik el a szükséges digitális tartalmakat. A napokban megkezdik a tanórák sugárzását a nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyarul is. A Magyar Nemzeti Tanács oktatási portáljának köszönhetően igyekszik megosztani a tanítókkal és a tanárokkal a szükséges oktatási segédanyagokat. A portált ingyenes regisztráció után lehet használni. A pedagógusoknak arra is lehetőségük van, hogy feltöltsék saját anyagaikat, illetve egy-egy térségen vagy szakaktíván belül kapcsolatot tartsanak a kollégáikkal.

– A Magyar Nemzeti Tanács egy körlevelet küldött ki az általános és középiskolák vezetőinek, amelyben azt próbálják megerősíteni, hogy mindent megteszünk azért, hogy a tantermen kívüli digitális munkarend magyar nyelven is minél zavartalanabbul működjön. Ennek értekében az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériumnak már pénteken eljuttattuk azoknak a tanároknak és tanítóknak a listáját, akik bekapcsolódnak a televízió közreműködésével megvalósuló távoktatásba – nyilatkozta mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A magyarul is oktató intézmények vezetőivel a körülményektől függően igyekszünk majd online vagy személyes találkozókat szervezni a felmerülő gondok közös megoldása érdekében. Az MNT oktatási portálja teljes mértékben a pedagógusok rendelkezésére áll. Honlapunkon hasznos információkat gyűjtünk össze, hogy ezzel is segítsük a munkájukat. Folynak a megbeszélések arról, hogy a Pannon RTV is bekapcsolódjon a távoktatásba. Kiküldtünk egy körlevelet az oktatási intézmények vezetőinek, amelyben mellékeltük azoknak a digitális oktatási tartalmaknak a hozzáférhetőségét, amelyeket a magyarországi Oktatási Hivatal tett közzé, és amelyeket – figyelembe véve a szerbiai tanterveket és tankönyveket –, teljes mértékben hasznosítani tudnak majd az iskolák és a pedagógusok. A listát tovább foguk bővíteni az MNT honlapján. A felmerülő kérdések megoldása kapcsán a Magyar Nemzeti Tanácsra mindenki számíthat. Kérdéseiket az oktatas@mnt.org.rs e-mail-címre küldhetik. Az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium a jelenlegi helyzetre való tekintettel egy részletes levelet küldött az oktatási intézményeknek. Ebben pontosította a Magyar Nemzeti Tanács feladatát is. Elsősorban a honlapunkon próbáljuk a kommunikációt tartani, és az oktatási intézményekkel is szoros kapcsolatot építünk. Fontos, hogy minél több digitalizált anyag kerüljön fel az MNT oktatási portáljára, hogy lehetővé tegyük, hogy a pedagógusok minél felkészültebbek legyenek ebben a sajátos, rendkívüli helyzetben –  emelte ki Hajnal Jenő. Mint hozzátette, az MNT egyetemi felkészítője továbbra is az online rendszerben fog működni.

A magyarországi Oktatási Hivatal által közzétett listán a többi között a Sulinet Tudásbázis, a Sulinet Junior, a Nemzeti Köznevelési Portál, a Videotrorium, a Magyar Elektronikus Könyvtár, a Nemzeti Filmarchívum, az e-Palatábla Alapítvány, a Mozaik Kiadó mozaWeb honlapja, a Wordwall, az Okosdoboz, a Videotanár, a Tabello, a Zanza.tv, a BOOKR Suli, valamint a BOOKR Class elnevezésű weboldalak szerepelnek. A folyamatosan bővülő lista és a magyar nyelvű digitális tananyagok a Magyar Nemzeti Tanács oktatási portálján, az http://oktatas.mnt.org.rs/ oldalon érhetőek el.

Hasznos linkek:

– BOOKR Class: www.bookrclass.com

– BOOKR Suli: www.bookrsuli.hu

– Az e-Palatábla Alapítvány honlapja: www.epalatabla.hu

–  HiperSuli: https://hipersuli.hu/tavoktatas

– M5 kulturális csatorna (https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/)

– Magyar Elektronikus Könyvtár: https://mek.oszk.hu):

– Mozaik Kiadó mozaWeb honlapja: www.mozaweb.hu

– Nemzeti Filmarchívum: https://filmarchiv.hu/hu/gyujtemenyek

– Nemzeti Köznevelési Portál: http://www.nkp.hu

– Okosdoboz: http://www.okosdoboz.hu

– Sulinet Junior: https://junior.sulinet.hu

– Sulinet Tudásbázis: http://tudasbazis.sulinet.hu

– Tabello: https://www.tabello.hu

– Videotanár: http://videotanar.hu/

– Videotorium: http://videotorium.hu

–  Wordwall: https://wordwall.net/hu

– Zanza.tv: https://zanza.tv/

Forrás: Magyar Szó, 2020. január 17. 9.