Felújították Bányai János egykori szülőházát Bácsfeketehegyen | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Felújították Bányai János egykori szülőházát Bácsfeketehegyen

Az épületben gazdag könyvtár, közösségi tér és számos rendezvény várja majd az irodalomkedvelőket.

Szalagátvágással nyitották meg a Bányai János Irodalmi Alapítvány újjászületett épületét Bácsfeketehegyen. Szűcs Balázs, az alapítvány kuratóriumi elnöke gyermekként sok időt töltött az egykori családi házban.

Szűcs Balázs, a Bányai János Irodalmi Alapítvány kuratóriumi elnöke: „Bányai János nagyon egyszerű ember volt, ő mindenkivel szót tudott érteni, velem is, néha azt mondják, hogy velem nem is olyan könnyű szót érteni, ő mindig szót értett velem is. Ez a ház, én a gyerekkorom nagy részét itt töltöttem, úgyhogy szerintem az itt jelenlevők közül csak én látom, úgy ahogy én látom, mert ott morzsoltuk a kukoricát nagyapámmal, nekem vannak itt emlékeim.”

A nemrégiben felújított épület szellemi központja lehet nemcsak Bácsfeketehegynek, hanem egész Vajdaságnak is, ahonnan elindulva újraértelmezhetjük önmagunkat, feladatainkat és teljesítményünket, emelte ki Lovas Ildikó, a Bányai János Irodalmi Alapítvány egyik alapítója.


 
Lovas Ildikó, a Bányai János Irodalmi Alapítvány egyik alapítója: „Az alapokat megteremteni ahhoz, hogy távlatosan és perspektívában megújulva tudjunk gondolkodni, merthogy ez az alkotást is segíti, és minden olyan folyamatot, ami a kultúrában és az irodalomban fontos, ez a ház és ez az alapítvány, ez az emlékhely, a könyvtár és a kutatóhely ennek az alapjait jelenti most, és reméljük, hogy ennek az eredményeit hozza majd a jövőben.”

Az ünnepélyesen átadott komplexum egyesíti mindazt a szellemi örökséget amelyet Bányai János akadémikus képviselt, emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Úgy gondolom, hogy egy olyan neves, kiváló tudós és egyetemi tanárnak állítunk emléket, a szülői házban, aki nemcsak ezt érdemelte meg, hanem azt is, hogy mindazt, amit tanított velünk a tanszék hallgatóiként, doktoranduszként, amit hallgattunk, hallottunk tőle, azt úgy próbáljuk továbbadni, örökíteni, ahogyan ő tanította velünk.”

A teljesen felújított épület a magyar kormány támogatásával valósult meg.

Forrás: Pannon RTV, 2020.06.18.