Fontos feliratkozni a nemzeti tanácsi választások külön választói névjegyzékébe | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Fontos feliratkozni a nemzeti tanácsi választások külön választói névjegyzékébe

Ismét fel kell iratkoznia a külön választói névjegyzékbe annak, aki a legutóbbi nemzeti tanácsi választások óta lakhelyet változtatott.

Valószínűleg jövő pénteken írják ki a voksolást, amely várhatóan november 4-én lesz megtartva. Annak, hogy a nemzeti közösségek képviselői részt vehessenek a szavazáson, egyetlen alapfeltétele van, ez pedig a külön választói névjegyzékbe való feliratkozás. Aki ezt nem teszi meg, az nem választhat, és nem választhatják meg.

A külön választói névjegyzékbe a helyi önkormányzatok általános közigazgatási osztályán vagy az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium weboldaláról letölthető formanyomtatvány kitöltésével lehet bejegyezni magukat a polgároknak - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Ladóczki Gyula. A Köztársasági Választási Bizottság tagja hozzátette, akik már korábban feliratkoztak, csak akkor kell újra regisztrálniuk, ha lakóhelyet változtattak a négy évvel ezelőtti választások óta. Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „Gyakran előfordul az, hogy lakóhely változtatáskor törlik a külön választói névjegyzékből a választókat, és nem írják be az új lakóhelyükre. Mindenkit arra kérnék, aki lakóhelyet változtatott, hogy ezt szíveskedjen leellenőrizni, hogy szerepel-e a külön választói névjegyzékben.”

Aki szeretné leellenőrizni, hogy szerepel-e a külön választói névjegyzékbe annak nincs más dolga, mint felmenni az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium weboldalára, ahol a képernyő jobb sarkában lévő első fülre kattintva a személyi számának beírásával már láthatja is, hogy be van-e jegyezve a névjegyzékbe.

A külön választói névjegyzékbe való feliratkozás fontos, hiszen enélkül egy-egy nemzeti közösség nem befolyásolhatja saját sorsa alakulását, illetve azt, hogy nemzeti tanácsukban kik döntenek a közösséget érintő elemi kérdésekben - tette hozzá Ladóczki Gyula. 2014-ben több mint 130 ezer vajdasági magyar szerepelt a külön választói névjegyzékben.

Valószínűleg még kétszer ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács a nemzeti tanácsi választások előtt, mivel több döntéshozatal is előttük áll még - jelentette ki Hajnal Jenő, az MNT elnöke. „Rengeteg olyan tennivaló akad, főleg az óvodafejlesztés területén. Itt van az ősz, esedékes a Vackor-csomag osztása. Nyilvánvalóan olyan új fejlesztéseket is el tudunk indítani, amelyek már a következő négy évnek az esélyeit, lehetőségeit mutatják, és amelyek az előző négy évre tudnak alapozni.”

Minél többen vesznek rész a választásokon, annál nagyobb a legitimitása egy-egy testületnek, így sokkal eredményesebb lehet. Ennek jó példája, hogy az MNT a többi nemzeti tanács koordinálását is magára vállalta - tette hozzá Hajnal Jenő. Egy ilyen nagy támogatottságot élvező testület a tárgyalásokban még sikeresebb - szögezte le az MNT elnöke.

Forrás: Pannon RTV