Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Három új képzési lehetőség

Inkluzív, fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzés, fejlesztő gyógypedagógiai konduktor képzés és mechatronikai mérnöki mesterképzés indul Szabadkán magyar nyelven

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ nevet viselő intézmény és a Szekeres László Alapítvány kap majd helyet a most felújításra kerülő, a horvát főkonzulátus melletti szabadkai épületben. A műemlékvédelem alatt álló egykori polgári ház üresen állt már egy ideje, teljes felújítása után töltik meg tartalommal a magyar kormány anyagi támogatásával – a megvásárlására és rekonstruálására 400 millió forint támogatást adott – és a Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával: 6 tanterem, irodák, könyvtár, számítógépes szaktanterem, az alagsorban a fiatalok számára kialakított klubhelyiség kap majd helyet.

A Magyar Nemzeti Tanács 2015 decemberében fogadta el oktatásfejlesztési stratégiáját, ebben külön figyelmet szentelt az anyanyelvű felsőoktatási kínálat kibővítésére. Ebből a stratégiai célból nőtt ki a mostani lehetőség is, azaz a képzőközpont létrehozása.

– Eddig Zentán volt ilyen képzőközpont, ahol kertészmérnökképzés folyt, és tavaly nyílt meg Zomborban a Magyar Polgári Kaszinó épületében az ápolói képzés. Ehhez társul terveink szerint őszre újabb három képzési lehetőség a szabadkai képzőközpontban: az inkluzív, fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzés, a fejlesztő gyógypedagógiai konduktor képzés és a mechatronikai mesterképzés. Az első két szakirányú továbbképzési szak lesz a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézet, illetve a budapesti Pető András Főiskola szervezésében. Ebbe azok tudnak majd bekapcsolódni, akik valamilyen alapképzést már befejeztek. Ez egy anyaországi akkreditált továbbképzés lesz, és majd azon kell fáradoznunk, hogy itthon is minél könnyebb legyen elismertetése. Olyan szakokról van szó, amelyek elsősorban nagy hasznú gyakorlati tudást képesek átadni a hallgatóknak, és amelyek ismeretére a gyakorlati oktatásban nagy szükség van. A harmadik megvalósuló képzés a mechatronikai mérnöki mesterszak, amely az Óbudai Egyetemmel együttműködve valósul meg. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói erre a szakra mint mesterképzést nyújtó képzésre tudnak majd iratkozni – hallottuk Hajnal Jenőtől, az MNT elnökétől, aki hangsúlyozta, hogy egyik képzés sem kérdőjelezi meg más szakok létjogosultságát, és nem próbálja meg más, már meglévő karokról, szakokról elcsábítani a hallgatókat, hanem új anyanyelvű képzési kínálatként jelenik meg.

A képzésekben az előadók a magyarországi intézményekből érkeznek majd azzal, hogy itteni tanárokat is igyekeznek bevonni, a szerb szakterminológia, a helyi felkészülés szempontjából fontos lesz, hogy az itteni tanárok ilyen szempontból is felkészítsék a hallgatókat. A tervek szerint a képzőközpontban októberben már meg is kezdik a munkát, és a továbbiakban az igények szerint alakulhatnak a képzési tartalmak is.

– A legfontosabb célunk, hogy itt helyben tanuljanak fiataljaink, és ehhez az alakuló igényeket igyekszünk majd mindig figyelembe venni. Most ezek a lehetőségek elsősorban a továbbképzésre, mesterképzésre irányulnak, és idővel majd kiderül, hogy melyek azok az igények, amelyek az alapképzéseknek a lehetőségeit is elhozzák – mondta el az elnök.

Forrás: Magyar Szó