48 napirendi pontot vitatott meg az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

48 napirendi pontot vitatott meg az MNT

Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács. Az MNT tagjai 48 napirendi pontról döntöttek.

A Magyar Nemzeti Tanács ma tizenhatodik rendes ülését tartotta a szabadkai Magyar Házban. Az MNT tagjai 48 napirendi pontról döntöttek. Jóváhagyták többek között a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó, a Hétnap és a Pannon RTV és más MNT által alapított intézmények munka és pénzügyi tervét, illetve oktatási témákról is döntöttek.

Varga Tamást javasolta a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet új megbízott igazgatójának az MNT. A Magyar Nemzeti Tanács ülésén elfogadták az intézmény eddigi vezetője által előterjesztett munkajelentést és zárszámadást. Gondi Martina, korábbi igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Egy olyan fiatalemberről van szó, aki nagyon agilis, nagyon szeret a terepen dolgozni, nagyon sok munkát végzett el most is. Például a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel közösen most zártuk a színjátszó találkozót, és valóban egy rendkívül talpraesett fiatalembert ismerhettünk meg őbenne, aki a rendezvényeken és a projektekben egyaránt megállja a helyét.”

Az MNT tagjai elfogadták a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Pannónia Alapítvány és a Mozaik Alapítvány 2015. évi munka és pénzügyi jelentését. Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány igazgatója elmondta: sikerült gazdaságilag stabilizálni a működést. Kiemelte: a napi tájékoztatás mellett a médiaház jelentős szerepet vállalt a migránsválságról való tájékoztatásban. „Tavaly szeptemberben, amikor elérte a csúcspontját itt, Szabadka környékén és a határátkelőknél, akkor a Pannon Televízió volt az, amely naponta beszámolt az itteni eseményekről, nemcsak a Pannon RTV műsoraiban, hanem Magyar Televízió, Magyar Közszolgálati Média műsoraiban is. Beleértve olyan állomásokat is, amelyek naponta kértek tőlünk anyagokat. Ez a BBC volt.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke megköszönte az MNT által alapított intézmények munkáját. „Értékek, értékmentés, értékteremtés. Mindez itt együtt arról árulkodik, hogy ez a közösség, bármennyire sok gonddal, bajjal találja magát szemben ezek az intézmények nemcsak lehetőségeiken, hanem erejükön felül próbálnak sikereket, eredményeket úgy felmutatni, hogy ezt a közösséget szolgálják.”

A testület elfogadta a Szekeres László Alapítvány 2015-ös évi zárszámadását és a 2016-os pénzügyi és munkatervét. Fejsztámer Róbert, elnök kiemelte, hogy az anyaországi kisösszegű támogatások keretösszege idén megduplázódott. „Örömmel informálok mindenkit, hogy a mai naptól hivatalossá vált, hogy megérkezett a jóváhagyás a kisösszegű pályázatokra. 611 pályázatból 415 pályázat támogatásra talált. Természetesen köszönhetően annak, hogy az eddig 40 millió forintos támogatást 80 millió forintra emelték a 2016-os évben.”

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén emellett több oktatással kapcsolatos napirendről döntöttek.

Forrás: Pannon RTV