Adán ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Adán ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács

Napirendre kerül a VANCSESZ népesedési és családgondozási cselekvési programja

A korábban megkezdett gyakorlattal összhangban a Magyar Nemzeti Tanács mai, tizenhetedik rendes ülését nem székházában, a szabadkai Magyar Házban, hanem Adán tartják. A délután három órakor kezdődő ülést megelőzően az MNT tagjai megtekintik a péterrévei Nagycsaládos Házat.

A beterjesztett napirendi javaslat egyik talán legfontosabb eleme a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (VANCSESZ) népesedési és családgondozási cselekvési programjáról szóló állásfoglalás. A közvélemény már a korábbiakban is értesülhetett arról, hogy a VANCSESZ képviselőinek irányításával hónapokon át folyt a munka a szóban forgó program kidolgozásán.

Arról is értesülhettünk a korábbiakban, hogy népesedési akciótervének megvalósítását az MNT a jövőben átruházza a VANCSESZ-re. Ezután az egyesület feladata lesz, hogy az általa kidolgozott és elfogadott program alapján javítson a vajdasági magyar demográfiai mutatókon.

A népesedési akciótervben az MNT vállalta magára a terület koordinálását, mivel azonban a demográfia nem tartozik ahhoz a négy területhez, amely tekintetében a törvény hatáskörrel ruházza fel a nemzeti tanácsot, az MNT átruházza ezt a területet a VANCSESZ-re, nyilatkozta korábban a sajtónak Krizsán Vilmos, az egyesület elnöke. A programmal kapcsolatban elmondta, hogy az akciótervhez képest bizonyos területeken bővítették a cselekvési terveket, főleg az oktatás-nevelés tekintetében, így a programban megjelennek például az alkotószellemű neveléssel kapcsolatos célkitűzések.

Az MNT mai ülésén az oktatás területéhez kapcsolódóan is számos beterjesztés szerepel napirenden. A tanács egyebek mellett megvitatja a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatóválasztási eljárása kapcsán hozott végrehajtó bizottsági döntéseket, véleményt alkot a zentai Egészségügyi Középiskola átképzési tervéről, valamint a Szabadkai Egészségügyi Középiskola át-, pót-, és speciális képzésre vonatkozó tervéről. Több általános iskola vonatkozásában is napirendre kerül a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásának jóváhagyása, de magyar nyelvű tankönyvek véleményezése is vár az MNT tagjaira.

A tájékoztatás témájához kapcsolódóan megvitatásra kerülnek a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság nemzeti kisebbségek támogatására kiírt tájékoztatási pályázatainak pénzelosztási javaslatai.

Forrás: Magyar Szó