Az új összetételű MNT negyedik rendes ülése | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Az új összetételű MNT negyedik rendes ülése

Megtartotta negyedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. Napirenden szerepelt a 2014-es zárszámadás, a stratégiákról szóló beszámoló és több intézmény újonnan kinevezett vezetőjének megbízatását fogadták el a tanácstagok. Az ülés kezdetén nyolc sürgősségi indítványt fogadott el az MNT, így összesen 22 napirendi pontról döntöttek a tagok.     

Napirenden szerepelt az MNT 2014-es zárszámadásról szóló határozat. A Magyar Nemzeti Tanács 2014-ben mintegy 540 millió dináros bevételt valósított meg. A kiadási oldalon 306 millió dinár szerepel. Ez azt jelenti, hogy az MNT több mint 230 millió dináros többletbevételt valósított meg 2014-ben. Ezt az összeget 2015-ben tervezik felhasználni. Az ülésen áttekintették az MNT 2014-ben megvalósult stratégiáiról szóló beszámolót. Az MNT elnöke elmondta, ezekre a stratégiákra építkeznek, de újabb stratégiák is létrejönnek majd.

„Nagyon rövid időn belül kell kialakítanunk azt a koncepciót, ami alapján a terveinket akarjuk elkészíteni, amelyből stratégiák nőhetnek ki, de a legrövidebb időn belül akcióterveket, cselekvési terveket kell kidolgoznunk” – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az ülésen hosszas eszmecserét eredményezett a Nagykikinda község területén lévő utcák, terek névváltoztatása. Az ellenzéki Bacskulin István szerint nem arányos az ott élő magyarok és magyar utcanevek száma. Az MNT igyekszik a jövőben ezen változtatni. „Azt gondolom, hogy azzal a kérdéssel is foglalkoznunk kell, hogy hány név, hány magyar történelmi személyiség, költő van, és a Vajdaságban mennyien vannak, akikről utcaneveket, intézményneveket lehet elnevezni. És, ha mást nem teszünk, csak egy térképet elkészítünk az elkövetkező időszakban a javaslatainkkal, akkor már megnyitottuk a terepet a párbeszéd előtt” – fűzte hozzá Lovas Ildikó, a Végrehajtó Bizottság tagja.

Vitától ez az ülés sem volt mentes. Az ellenzéki MNT-tagok sok esetben találtak kivetnivalót. „Azt kell látnunk, hogy az ülések izgalmassága, vitája sokaknak sokat jelent. Nekem sokkal fontosabb lenne az, hogy mindennap, terepen járva az ember valamilyen új eredményt tudna felmutatni” – fogalmazott az MNT elnöke.

A Végrehajtó Bizottság több intézmény esetében is véleményezett. Egyebek mellett iskolák, a szabadkai Gyermekszínház, az Újvidéki Színház, a zombori Történelmi Levéltár, a pancsovai Műemlékvédelmi Intézet vezetőjére, igazgatóbizottsági tagjainak elfogadására bólintottak rá a tanácstagok.

Forrás: Pannon RTV