Egy álom vált valóra | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Egy álom vált valóra

A tanév kezdete előtt egy nappal megérkeztek az elsőéves egyetemi hallgatók az újvidéki Európa Kollégiumba. A beköltözés tegnap reggel 9-kor kezdődött meg, majd kora délután egy ünnepség keretében fogadták a kollégium első lakóit. Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte elsőként a fiatalokat.

– Ezek az ifjú egyetemi hallgatók egy nem mindennapi lehetőség kezdeményezettjeiként léptek életük egy új szakaszába. Önök ma egy történelmi pillanat részesei. Évtizedeken át a tanulmányaikat Újvidéken kezdő elsőévesek, a gólyák csak álmodni mertek, hogy egy ilyen kollégium lakói lehetnek. A vajdasági magyar közösség az új évszázad első évtizedeiben egy mintegy 6 millió euró értékű közkinccsel gazdagodott. Vajdaság Autonóm Tartomány, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország kormánya és nem utolsósorban a római katolikus egyház támogatásával, sokak munkájával, erőfeszítésével és elkötelezettségével épült fel az itt magasló épület, az Európa Kollégium, amely az összkomfortos szobáival az önök második otthona lesz – mondta Jerasz Anikó.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója sok sikert kívánt az elsőéves egyetemistáknak, majd bemutatta a nevelőtanárokat: Kovács Birkás Zsolt, Fődi Éva, Danyi Zsuzsanna, Sajti Karolina és Morvai Gábor, valamint Kasza Csongor, a szabad aktivitásokkal megbízott koordinátor és Baranyi László egyetemi lelkész. Ezt követően Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) elnöke köszöntötte a fiatalokat.

Az ünnepségen többek között részt vett Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője, Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Galambos László, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Kiss Gyula, az Európa Alapítvány elnöke.

– Egy olyan kollégiumba költöztek be a fiatalok, amely minden viszonylatban megüti az európai színvonalat, és minden feltételnek megfelel. Valóra vált egy álom, hiszen 2008 óta, amikor az alapkövek le lettek téve, eltelt néhány év, és 2015-re elkészült ez a gyönyörű épület – nyilatkozta lapunknak Jerasz Anikó. 
– Hisszük azt, hogy a most beköltöző fiatalok és a később csatlakozók egy nagy családdá alakulnak, és egymás támaszai lesznek. Azt tervezzük, hogy a kollégium ne csak egy lakhely legyen a fiatalok számára, hanem különböző tartalmak is megvalósuljanak. Már a második héten szeretnénk beindítani a szerbórákat, hiszen tudjuk, hogy az egyetemista városban zömében szerb nyelven folyik az oktatás. Az első lépéseknél szeretnénk segíteni a fiatalokat abban, hogy a már létező nyelvtudásukat felfrissítsük, adott esetben bővítsük. A hivatalos megnyitó időpontja valamikor október második felében várható. Az épület már minden engedéllyel rendelkezik, minden feltételnek megfelel – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökétől.

– Elsődlegesen az a célunk, hogy hozzájáruljunk a jövő értelmiségi nemzedékének a kineveléséhez – tette hozzá Jerasz Anikó.

– A mai nap vártuk a kollégium első lakóit, nagyon fontosnak tartottuk, hogy szeptember 30-án beköltözzenek az épületbe, és október 1-jén, a tanév kezdetén már innen tudjanak indulni az egyetemre. A mai napon 67 egyetemistát fogadtunk, akik a Magyar Nemzeti Tanács által kiírt pályázat első körében felvételt nyertek. A következő pályázati kör szeptember 23-án nyílt meg, és október 20-ig lesz nyitva. A második körben a másodévesektől egészen a doktorandusz hallgatókig pályázhatnak az egyetemisták, valamint azok az elsősök is, akik elhalasztották az első kört. Amennyiben eleget tesznek a szükséges feltételeknek, az abszolvensek is jelentkezhetnek. Az MNT honlapján bővebb információkat lehet találni a pályázat feltételeiről – ismertette Snejder-Sára Ildikó.

Az első lakók

Szerda reggel elkezdtek érkezni az első gólyák az Európa Kollégiumba. Megkérdeztük őket, hogy milyen szakra iratkoztak, és mi a véleményük a kollégiumról.

Restás Dávid, Nagybecskerek:

– A Bölcsészettudományi Karon a Filozófia Tanszékre iratkoztam. Szerintem ez a kollégium nyújt legnagyobb lehetőséget az egyetemistáknak. Könnyebb tanulni egy kétszemélyes szobában, mint ahol hatan vannak. 1860 dinárt kell fizetni egy hónapban.

Kocsis Árpád, Nagybecskerek:

– A Műszaki Karon a Villamosmérnöki Tanszéken kezdem meg egyetemi tanulmányaimat. Először vagyok itt a kollégiumban. Egy albérlet sem lenne jobb, csak sokkal drágább. Sok pénzt meg tudok így takarítani.

Szeles Anita, Zenta:

– Már ötödikes korom óta azt tervezem, hogy Újvidéken járok egyetemre, sikerült bejutnom a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékre. Azért választottam az Európa Kollégiumot, mert szerintem itt sok lehetőség van, és nagyon modern a felszerelés.

Surányi Brigitta, Csóka:

– A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola befejezése után sikerrel felvételiztem a Jogi Karra. Amikor megszervezték a kollégium megtekintését, eljöttem az édesanyámmal, és nagyon megtetszett. Így, teljesen kész állapotban még szebb.

Csala Norbert, Nagykikinda:

– Az újvidéki Műszaki Szakfőiskolára iratkoztam be. Most vagyok itt először, nem gondoltam volna, hogy ilyen modern és ilyen nagy. A szobák szépen be vannak rendezve. A lakótársam is nagykikindai, aminek külön örülök.

Forrás: Magyar Szó