Ma tartja tizenegyedik ülését az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Ma tartja tizenegyedik ülését az MNT

Oktatás, kultúra, tájékoztatás és nyelvhasználat – minden területen lesz beterjesztés

A Magyar Nemzeti Tanács ma megtartásra kerülő, tizenegyedik rendes ülésén harminchat beterjesztés szerepel napirenden. Mgr. Hajnal Jenőt, az MNT elnökét arról kérdeztük, hogy mely napirendi pontokat tartja a legfontosabbnak, és miért.

– A Magyar Nemzeti Tanács tizenegyedik rendes ülésének számos napirendje közül elsőként mindenképp azt az örömteli művelődési döntést kell megemlíteni, mely szerint Topolya Község képviselő-testülete 2015-ben önálló intézményként megalapította Topolya Község Múzeumát, amely a szerbiai magyar közösség részére kiemelt jelentőséggel bír mind a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség kulturális sajátosságainak, nemzeti identitása megőrzésének, előmozdításának és fejlesztésének, mind pedig a magyar kultúra törvényes feltételei biztosításának a szempontjából. A testület tehát mai ülésén az intézmény alapítói jogainak az átvételéről dönt a törvénnyel összhangban. Érdemes még elmondani, hogy a Topolyai Múzeum – a Szabadkai Városi Múzeum kihelyezett részlegeként – 2002 szeptemberében kezdte meg munkáját a várost alapító báró Kray család kétszintes, klasszicista stílusú kastélyában. A múzeumban biológiai, régészeti, helytörténeti, irodalmi és képzőművészeti állandó kiállítás található. A látogatók betekintést nyerhetnek a Bácsér partjának élővilágába, a környék ős-, szarmata, avar és középkori régészeti lelőhelyeinek anyagába, valamint a térség képzőművészeinek, irodalmárainak és más neves személyiségeinek a munkásságába. A földszinti előcsarnok az 1953-ban alapított, s országos hírű Topolyai Művésztelep időszakos kiállítóterme – fogalmazott Hajnal lapunknak nyilatkozva.

Ugyancsak kulturális örökségünkkel kapcsolatos az az állásfoglalás-javaslat is, amelyet az elnök sürgősségi eljárásban terjesztett a tanács elé, és amely elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartja Szabadka történelmi városmagjának lerombolását és visszavonhatatlan megváltoztatását, különös tekintettel a Petőfi Sándor utcai Törley- és Buday-féle házak lebontása kapcsán kialakult védhetetlen helyzetre.

– De értékeinkkel kapcsolatos az a másik sürgősségi eljárást igénylő előterjesztésem is, amely támogatja a Pannónia Alapítvány igazgatóját abban a törekvésében, hogy a Pannon Rádió működése két szervezeti egységben történjen, amelyek közül az egyik informatív-közszolgálati jellegű, és a megszűnő Szabadkai Rádió magyar műsorának szerepét igyekszik betölteni, a másik pedig az eddigi programséma szórakoztató-informatív jellegű műsorait foglalja magában – fejtette ki Hajnal.

A tanács idei évi költségvetésének módosítása is napirenden szerepel. Az elnök elmondása szerint a módosítást az teszi szükségessé, hogy az év vége felé haladva kikerekedni látszanak azok a források, amelyek az MNT működését és támogatási rendszerét lehetővé teszik, néhány olyan közbeszerzési eljárást azonban még le kell bonyolítani, amelyek megkövetelik a beszerzésre kerülő áruk, illetve a megrendelésre kerülő szolgáltatások árának vagy díjának pontos megszabását.

A Szekeres László Alapítvány kuratóriumának megbízatása lejárt, így egy új összetételű vezető testület kinevezése esedékes, de az alapítvány alapító okiratának néhány szakasza is módosulni fog az újabb rendelkezésekkel összhangban, emelte ki Hajnal.

Lapunkkal is foglalkozik majd az MNT az ülésen, pontosabban napirendre kerül a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület három új tagjának kinevezése.

– Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Tanács által alapított Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének három tagja lemondott, szükségessé vált új tagok kinevezése a megüresedett helyekre. A javasolt személyek: Bencsik István szabadkai lakos, újságíró, dr. Nagy Imre temerini lakos, egyetemi tanár és Urbán Zsuzsanna felsőhegyi lakos, a helyi iskola pedagógiai vezetője. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóbizottsága az eddigi megbízott igazgatót, Gondi Martinát javasolja az intézmény élére. A javaslat támogatása az MNT, a kinevezés pedig a tartomány illetékességébe tartozik. A Szabadkai Népszínház igazgatójának kinevezési eljárásában az MNT Végrehajtó Bizottsága által hozott véleményezés ugyancsak jóváhagyásra vár, mint ahogyan a frissen megalakult Európa Kollégium munka- és pénzügyi terve is, amelynek véleményezése úgyszintén a Magyar Nemzeti Tanács feladata. Az ülésen még számos más, oktatással, művelődéssel, tájékoztatással és hivatalos nyelvhasználattal kapcsolatos napirendi pont kerül megvitatásra. Ezek végén a Magyar Nemzeti Tanács már nyilvánosságra hozott és közzétett ösztöndíjpályázatai jogosultsági rangsorának megtárgyalása és elfogadása következik, ezúttal azonban a személyi jogok védelme miatt zárt ülésen – taglalta Hajnal.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: Molnár Edvárd