Nemzeti összetartozás napja – Királyhalmi megemlékezés | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Nemzeti összetartozás napja – Királyhalmi megemlékezés

A négy éve ültetett almafa mellett emlékeztek meg Vajdaságban a nemzeti összetartozás napjáról, a királyhalmi Jézus szentséges szíve plébánia kertjében. Az almafa a magyarság közös múltját, a közös gyökereket és a közös jövőt jelképezi.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából megtelt a királyhalmi templom. A szentmise után a plébánia udvarában Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség tanácselnöke köszöntötte a résztevőket. A tanácselnök hangsúlyozta: „Nyilvánvaló, hogy amióta elcsatoltak bennünket, nem igazán baráti környezetben élünk és itt kellett megkapaszkodni és teljesíteni. Többlet teljesítményt is nyújtani és sikerült. Azért mondom, hogy mi most ebből a tragédiából is valamiképpen egy olyan emléknapot kreáltunk, ami nem a gyászra emlékeztet bennünket.”

Az ünnepi műsor részeként gyerekek énekelték el az Örökségünk című dalt.

Hajna Jenő azt mondta, ez az emléknap gyász és ünnep is a magyarság számára. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, a vajdasági magyarság sok viszontagságot átélt a történelem során, de megmaradtunk a szülőföldünkön és a kihívások a kultúránk részévé váltak.
Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Mindaz, amit a török elpusztított, ez a mi örökségünk, a mi hagyományunk. És ez az a felfedezés, egyrészt, hogy önmagunkra vagyunk utalva és önmagunknak kell a boldogulásunkat keresni. Eljutottunk addig, hogy a magunkra maradottságon belül, az itteni lehetőségekkel, ahogy élni tudunk, emellett érezzük nem csak az anyaország, hanem a Kárpát-medencei magyarságnak azt az együttérzését, együtt gondolkodását.”

A királyhalmi eseményen többek között részt vett Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Pásztor István, a Vajdasági Magyar szövetség elnöke is.

Forrás: Magyar Szó