Ülésett a Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Ülésett a Magyar Nemzeti Tanács

Az Európa Kollégiumban való elhelyezés feltételeiről is tárgyalt a Magyar Nemzeti Tanács, a keddi 8. rendes ülésén. A 35 napirendi pont között szerepelt az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogram tervezetének módosítása is. Emellett a demonstrátori ösztöndíjakra vonatkozó határozatról is döntöttek a tanácstagok.
Az Európa Kollégiumban való kollégiumi elhelyezésről szóló határozatról is döntöttek az ülésen. Várkonyi Zsolt képviselő felszólalásában azt mondta, jogszerűtlen az MNT döntése, mert a határozat Várkonyi szerint szembe megy az Európa Kollégium 2008-as alapszabályával, ami elmondása szerint egészen más módot határoz meg a kollégiumba való felvételre. A Magyar Nemzeti Tanács végül megszavazta az Európa Kollégiumban való kollégiumi elhelyezésről szóló határozatot. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Mi arról akartunk dönteni, hogy a Nemzeti Tanács pályázatot tudjon kiírni az egyetemista hallgatók elhelyezésére a kollégiumban és minden más döntést azt hiszem, hogy az alapítók a rendelkezésre álló dokumentumok alapján el fognak végezni, és meg fog valósulni minden amit elterveztünk, hogy ennél fontosabb döntés ma nem volt, ez egyértelmű.”

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramról szóló határozat elfogadása is szerepelt az MNT 8. keddi rendes ülésének napirendi pontjai között. Az MNT ösztöndíjra az a hallgató jogosult, aki először nyert felvételt a Szerb Köztársaságban akkreditált szakfőiskolai, akadémiai alapképzés bármely évfolyamára. Magyar nyelven végezte általános vagy középiskolai tanulmányait, és vállalja, hogy a diplomázása után legalább 3 évig Szerbiában fog dolgozni lehetőség szerint a tanulmányai során szerzett képesítésének megfelelő munkakörben. Az ösztöndíj havi alapösszege nettó 110 euró dinár ellenértéke. Ha a hallgatónak nem sikerül meghatározott időn belül befejeznie tanulmányait, akkor a Magyar Nemzeti Tanácsnak jogában áll visszaigényelni az addig folyósított ösztöndíj összegét.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács mai ülésén 14 tagozat esetében hoztunk pozitív véleményt, illetve támogattuk azoknak a tagozatoknak a megnyitását, amelyek 15 főnél kisebb létszámról adnak tanúbizonyságot. Egy kirívó esetünk volt, amely a kisoroszi általános iskolára vonatkozik, hogy három diákkal is javasoltuk az osztály megnyitását önálló tagozatként.”

Az ülésen a demonstrátori ösztöndíjakra vonatkozó határozatot is megvitatták. A határozat több módosításon és kiegészítésen esett át, így szükségessé vált annak leegyszerűsítése és egységesítése. A demonstrátorok munkája az MNT illetékesei szerint azért fontos, mert az elsőéves hallgató tanulmányait és beilleszkedését segítik. A demonstrátori ösztöndíjak havi összege legfeljebb nettó 140 euró dinár ellenértéke lehet.

Az MNT 8. rendes ülésén eldőlt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága az újvidéki Európa Alapítvánnyal együtt, Vajdaság Autonóm Tartomány Kormányának Snejder-Sára Ildikó okleveles közgazdászt javasolja az Európa Kollégium megbízott igazgatójának. Az MNT ülésén 35 napirendi pontról döntöttek.

Forrás: Pannon RTV