Ugrás a tartalomra
  • Fasizmus áldozatainak tere 9/II., 24000 Szabadka
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

Jelenlegi hely

Indul az MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzése

Szerbiában boldogulni, szerb nyelven továbbtanulni, a passzív nyelvtudást aktívvá tenni – ez a célja a Magyar Nemzeti Tanács  szerb nyelvi felzárkóztató képzésének, amely  nyolc vajdasági településen vette kezdetét. Az érdeklődés évről-évre növekszik.

A szerb nyelv használata bármilyen jellegű ügyintézés, vásárlás vagy a mindennapi beszédszituációk esetében elengedhetetlen. A vajdasági magyar diákok sokszor szembesülnek azzal, hogy a Szerbiában való továbbtanulásuk azért nem valósulhat meg, mert nem beszélik a szerb nyelvet. Ez motiválhatja őket az esetleges magyarországi egyetemre való iratkozásban is. A három hetes felzárkóztató képzés ezen próbál segíteni. Szabadkán csaknem ötvenen jelentkeztek az MNT programjára. Benyák Attila, Bezdán: „Valójában itt Szerbiában szeretnék továbbmenni egyetemre, és jobban meg szeretnék tanulni szerbül. Eddig is tudtam szerbül, csak jobban meg szeretnék tanulni.”

A diákok sokszor szerb passzív nyelvtudással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy ismerik ugyan a szavakat, de gondjuk van az élesben történő kommunikációval. Ezen úgy lehet segíteni, hogy szituációs gyakorlatok által a mindennapi beszédnyelvet sajátítják el.

Kiss Kornél, szerbtanár: „Csak annyi nyelvtan és csak annyi kötelező és csak annyi száraz és unalmas lesz, amennyit megkövetel tényleg. Egyébként viszont a tanár-diák közötti kommunikáción, akár az egymás közötti kommunikáción lesz a hangsúly, a harmadik héten, amit Újvidéken fogunk tölteni, ott akár az újvidéki szerb emberekkel való kommunikáció is.”

A képzés évről-évre sikeres – mondta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke. Hozzátette, a felzárkóztató része az MNT ösztöndíj-programjának: „Célcsoport a harmadikos középiskolások. Azért választottuk őket, hiszen tudjuk, hogy még egy év van előttük, abban a tekintetben, hogy meghozzák a döntésüket, hogy hol szeretnének továbbtanulni, és reménykedünk abban, hogy ez a három hetes kurzus, a 80 óra a szerb nyelv terén olyan önbizalmat ad nekik, amely a végső döntés meghozatalakor döntő súlyú lesz, hogy itthon tanuljanak.”

Idén összesen nyolc vajdasági településen, Szabadka mellett – ahol három csoportban folyik a munka – Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén, Temerinben, Topolyán, Tordán és Zentán indult el a nyelvi képzés.

Forrás: Pannon RTV