Játszósarkok az óvodáknak | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Játszósarkok az óvodáknak

Zenta község területén tíz óvodaépületet ajándékoztak meg

Játszósarokkal gazdagodtak a zentai Hófehérke Óvoda épületei. A Magyarország kormánya és a Magyar Nemzeti Tanács által biztosított ajándékokat hétfőn délelőtt adta át az intézmény illetékeseinek Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke.

– 2017 egyik legfontosabb programja a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program volt, amelyet Magyarország kormányának köszönhetően tudtunk elindítani itt, Vajdaságban. Ez a program két síkon fut, az egyik része az iskoláskor előtti intézmények felújítására, korszerűsítésére és eszközbeszerzésére, a másik pedig a humán erőforrás fejlesztésére, vagyis az óvodapedagógusok továbbképzésére irányul. A program keretében Vajdaság-szerte minden olyan óvodába és kihelyezett tagozatra, ahol vannak magyar nyelvű foglalkozások, meg fognak érkezni azok a játéksarkok, amelyek egyenként 130 ezer dinár értékűek – mondta el lapunknak Jerasz Anikó, hozzátéve: Zenta község területén tíz ilyen játéksarkot adtak át.

– Ezek a játéksarkok egységes szekrénysort tartalmaznak, amelyeken a képeskönyvektől kezdve a szakkönyveken, a különféle ügyességi, társas- és didaktikai játékokon, a bábszekrényeken és a bábokon át az anyanyelvünkre, illetve a szimbólumainkra utaló eszközökig igen sokféle dolog megtalálható. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy segítsük az óvodapedagógusok munkáját, és úgy gondoljuk, hogy ezekkel az eszközökkel színesebbé tudják tenni mind az anyanyelvi, mind a logikai-matematikai, mind a környezetvédelmi foglalkozásokat – tette hozzá Jerasz Anikó.

– Azok a játékok, amelyek Zenta községben kiosztásra kerültek, olyan fejlesztő játékok, amelyek nagy fokú segítséget tudnak nyújtani az óvónőknek a különböző képességzavarok kiküszöbölésében. Az óvónők szakmailag felkészültek erre a feladatra, és a játszósarkoknak köszönhetően most már olyan eszközökkel is rendelkeznek, amelyek segítségével ezt még eredményesebben tudják megvalósítani, illetve még eredményesebben járulhatnak hozzá a gyermekek pszichofizikai fejlődéséhez – emelte ki Perpauer Attila.

Az ajándékoknak nemcsak a gyermekek örültek, hanem az óvónők és az intézmény illetékesei is, ugyanis ezek az eszközök, akárcsak a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megvalósuló továbbképzések, nagymértékben hozzájárulnak az intézményben folyó munka színvonalának növeléséhez.

– Nagyon örülünk annak, hogy ilyen módon is fejlődhet az intézményünk. Azokhoz a játékokhoz és eszközökhöz, amelyek a játéksarokban megtalálhatók, sajnos nem nagyon tudtunk volna hozzájutni, ezért nagy-nagy köszönettel tartozunk Magyarország kormányának és a Magyar Nemzeti Tanácsnak. A tervek szerint rövidesen megkezdődik a játszótereink felújítása is, ami újabb fontos lépcsőfokot jelent majd az intézményünkhöz tartozó épületek korszerűsítésének folyamatában – fogalmazott Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője. Elmondta, hogy az óvodában jelenleg tíz épületben folyik a munka, amelyek közül hat Zentán, négy pedig a községhez tartozó falvakban található.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program másik részével, a humánerőforrás-fejlesztéssel kapcsolatban Jerasz Anikó kifejtette: november és december folyamán négy továbbképzést tartottak, amelyeken több mint száz személy vett részt, és a terveik szerint ezeket az összejöveteleket a jövőben is folytatják, lehetőséget nyújtva az óvodapedagógusok számára, hogy a saját igényeiknek és érdeklődési körüknek leginkább megfelelő témájú képzéseken vegyenek részt. Március elején éppen Zenta lesz a helyszíne egy igen izgalmasnak ígérkező továbbképzésnek, amelynek központi témáját a korai intervenció képezi majd.

Forrás: Magyar Szó