Két játéksarkot kapott a temerini óvoda | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Két játéksarkot kapott a temerini óvoda

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program jóvoltából érkezett támogatás jó helyre került, ugyanis évek óta nem volt lehetőségük magyar nyelvű taneszközöket használni - mondják az intézményben.

A temerini Veljko Vlahović Iskoláskor Előtti Intézményben három párhuzamos iskola-előkészítős csoport működik. A második félév elején egy játékokkal és könyvekkel teli új sarok várta az óvodásokat. A fiúk legtöbbet a gólyalábakkal játszanak. A gyerekek az ügyességi játékok közül a tölcséres labdát és a célbadobós keresztet is szeretik, a csoport legszívesebben mégis a bábszínházzal és a társasjátékokkal játszik.

Varga Jeniffer, óvodás, Temerin:
„-Ennek a neve Bogyó és Babóca.
-Hogyan kell játszani?
-Gurítunk, és ahányat dobunk, annyit lépünk.
- Mi a cél, hova kell eljutni?
- Ide az óvodába.”

A játékok és a könyvek a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül érkeztek az óvodába. Vajdaságban majd 130 óvoda kapott hasonló játéksarkokat. Temerinbe kettő is érkezett, az egyik a központi épületbe, a másik pedig az óvoda telepi épületébe.

A csoportok évek óta kizárólag szerb nyelvű készségfejlesztő játékokat használnak. Az óvónőket is meglepetésként érte a hír, hogy magyar nyelvű taneszközökkel felszerelt játéksarkok érkeznek az óvodába. Szakács Edit, óvónő, Temerin: „Az első benyomás valami leírhatatlan és fantasztikus volt, sorra néztük a játékokat, magyar nyelvű játékokkal nagyon-nagyon keveset találkozunk itt ezen a mi részünkön, tehát nem lehet megvásárolni az óvodán keresztül a magyar nyelvű játékokat, társasjátékokra gondolok főként.”

A magyar kormány a 2017/2018-as tanévben 2 millió euróval támogatta a vajdasági óvodák fejlesztését. Az óvodák felszerelését, felújítását és építését a Magyar Nemzeti Tanács koordinálta.

Forrás: Pannon RTV