Közvitán a Nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának tervezete | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Közvitán a Nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának tervezete

A tervek szerint a Nemzeti tanácsokról szóló törvény márciusban kerülhet a belgrádi parlament elé.

Konzultatív vitát tartottak Belgrádban a Nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának tervezetéről. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a helyszínen a Pannon RTV-nek elmondta, bízik abban, hogy mire a munkaváltozatból törvényjavaslat válik, belekerülnek mindazok az elvárások, amelyeket a kisebbségi nemzeti tanácsok az utóbbi időszakban megfogalmaztak.     

Harmincöt oldalas az a dokumentum, amely a Nemzeti tanácsokról szóló törvény tervezett módosításait tartalmazza. Ezekben egyebek mellett az is szerepel, hogy a nemzeti tanácsoknak a jövőben nem hatáskörei, hanem jogosítványai lesznek. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint azonban nem az elnevezéseken múlnak a lényegi dolgok, habár a megnevezések is fontosak. Ugyanakkor két alapelvnek kell érvényesülnie az új törvényben: egyrészt a szerzett kisebbségi jogok nem sérülhetnek, másrészt pedig fontos, hogy az alkotmánybíróság által megcsorbított nemzeti tanácsi törvénybe visszakerüljenek mindazok az értékek, amelyek jelentősek a kisebbségek számára.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Van idő még arra, hogy mindaz, ami nagyon fontos számunkra, az bekerüljön ebbe a törvénybe. Ehhez azonban egy jóval nagyobb nyitottság kell, és azt hiszem, hogy a legmagasabb szintű politikai elkötelezettség, amelyet eddig, főleg a minisztériumok részéről, nem igazán láttunk és tapasztaltunk.”

A nemzeti tanácsok a jövőben is a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat területén fogalmazhatják meg állásfoglalásaikat – hangsúlyozta Ivan Bošnjak államigazgatási és helyi önkormányzati államtitkár. Hozzátette: az a cél, hogy olyan törvény szülessen, amelyet az egész ország területén hatékonyan lehessen alkalmazni. Ivan Bošnjak, államtitkár, Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium: „Mindenekelőtt a Nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításai a depolitizáció, valamint a nemzeti tanácsok rendelkezésére álló eszközök átláthatóbb, valamint egyértelműbb alkalmazása irányába mutatnak. Ez azt jelenti, hogy definiálnunk kellett a nemzeti tanácsok jogosítványait, a szervezeti felépítésüket, és a nemzeti tanácsokba választottak alkalmazásának módját.”

A tervek szerint a Nemzeti tanácsokról szóló törvény márciusban kerülhet a belgrádi parlament elé, előtte azonban még több szerbiai városban is megszervezik a tervezet közvitáját. Ezt követően ősszel már az új törvény szellemében rendezhetik meg a 21 nemzeti kisebbség nemzeti tanácsainak választását.

Forrás: Pannon RTV