Közösségi élet veszélyhelyzetben | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Közösségi élet veszélyhelyzetben

Közösségi élet veszélyhelyzetben

Ajánlás a szerbiai könyvtáraknak, levéltáraknak, 
múzeumoknak és képtáraknak, hogy 2020. április 22-étől,
azaz szerdától folytassák rendes tevékenységüket

A Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium a mai napon Ajánlást fogalmazott meg minden szerbiai könyvtárnak, levéltárnak, múzeumnak és képtárnak, hogy a Szerb Köztársaság Kormánya által előírt, a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozása érdekében meghozott, a rendkívüli állapot idején érvényben levő óvintézkedések szigorú betartása mellett 2020. április 22-étől, azaz szerdától folytassák rendes tevékenységüket.

Az Ajánlással összhangban az intézmények kötelesek dolgozóik számára biztosítani a dolgozók biztonságára és egészségére vonatkozó óvintézkedések alkalmazását, különösen pedig azokat, amelyek a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozását segítik (személyek közötti fizikai távolságtartás, fertőtlenítés és védőeszközök, azaz védőmaszkok és gumikesztyűk használata), valamint a járvány ideje alatt történő munka megszervezésével kapcsolatban azokat az intézkedéseket, amelyek a zárt légtérben tartózkodók maximális létszámára vonatkoznak – figyelembe véve az intézmény tevékenységét és a helyiségek funkcionális elrendezését. Az intézmények kötelesek az intézkedések alkalmazásáról külön tervet hozni, amely a kockázatbecslésről és -értékelésről szóló aktus részét képezi, és amely a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre vonatkozó törvényekkel és egyéb jogszabályokkal összhangban áll.

A Kapocs Könyvtári Csoport
ajánlásai könyvtáraknak rendes tevékenységük
megszervezésére a koronavírus-járvány okozta
rendkívüli helyzetben

A könyvtárak rövidített munkaidőben dolgozzanak, azaz munkanapokon az olvasókat 8 és 13 óra között fogadják, ha a helyi önkormányzat és/vagy az illetékes válságstáb másként nem rendelkezik.

könyv- és egyéb könyvtári dokumentumok kölcsönzését – orvosokkal, egészségügyi szakemberekkel konzultálva és az országos szinten meghozott előírásokat szigorúan betartva – a könyvtárosok védőmaszkban és kesztyűben végzik, mégpedig úgy, hogy egyszerre csak egy olvasó tartózkodhat a kölcsönzőosztályon. Ha több érdeklődő van jelen, akkor legfeljebb csak még egy fő várakozhat az olvasóteremben, míg a többiek sorban állva, a társadalmi távolságot betartva a folyosón vagy az utcán tartózkodjanak.

A könyvtárba visszahozott könyveket és/vagy egyéb dokumentumokat 4 vagy 5 napra karanténba ajánlatos helyezni, majd ennek eltelte után kerülnek vissza a polcokra, amikor már ismét biztonságosan használhatók.

Az olvasótermi szolgáltatás (így az újságolvasás is) egyelőre szünetel. Bizonyos esetekben kesztyű és maszk használatával a könyvtárak engedélyezhetik ennek a szolgáltatásnak az ellátását is. A védelem érdekében készülhet átlátszó üveg- vagy műanyagfal azon a helyen, ahol a kölcsönzés folyik, de követeljük meg az olvasóktól a kötelező kesztyű- és szájmaszkhasználatot is, ez utóbbi plexis arcvédő maszk is lehet.

A könyvtár ne szervezzen és épületében ne engedélyezzen semmilyen személyes kontaktust igénylő eseményt, ugyanakkor igyekezzen minél több olyan programot, virtuális eseményt lebonyolítani, amelybe olvasóik saját otthonukból, internetkapcsolat révén bekapcsolódhatnak. Az intézmények internetes adatszolgáltatása továbbra is legyen folyamatos.

A 12 évnél fiatalabb gyermeküket nevelő, továbbá diagnosztizáltan beteg munkavállalók otthonról végezhetik munkájukat.

Zenta, 2020. április 22.

A Zentai Történelmi Levéltár
rendes tevékenysége a koronavírus-járvány
okozta rendkívüli helyzetben

A Zentai Történelmi Levéltár a rendkívüli állapot ideje alatt folyamatosan működik. Az ügyfeleket is kiszolgálják: a kérvények továbbra is elküldhetők villlámpostán és rendes postai úton, de telefonos kapcsolattartás is van. A korábbinál jóval több tartalom vált elérhetővé az érdeklődők számára interneten keresztül; a történelem iránt érdeklődők elsősorban az intézmény Facebook-oldalán találhatnak számos érdekességet. Ugyanakkor az intézmény munkatársai továbbra sem tudják személyesen fogadni sem az ügyfeleket, sem pedig a kutatókat, mivel az az érvényes egészségügyi útmutatókkal, javaslatokkal (társadalmi távolságtartás, több személy egyidejű tartózkodása zárt térben stb.) ellentétes lenne.

Zenta, 2020. április 22.

A Szabadkai Városi Múzeum
rendes tevékenysége a koronavírus-járvány
okozta rendkívüli helyzetben

A Szabadkai Városi Múzeum a rendkívüli helyzet kihirdetése óta szünelteti rendezvényeit, de munkatársainak többsége otthonról végzi munkáját, így az intézmény tevékenysége folyamatos. A Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium ajánlásával összhangban 2020. április 22-étől az intézmény szavatolja a dolgozók biztonságára és egészségére vonatkozó óvintézkedések alkalmazását, amelyek a COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozását segítik (személyek közötti fizikai távolságtartás, fertőtlenítés és védőeszközök, azaz védőmaszkok és gumikesztyűk használata), valamint a járvány ideje alatt történő munka megszervezésével kapcsolatban azokat az intézkedéseket, amelyek a zárt légtérben tartózkodók maximális létszámára vonatkozik. A használatban lévő helyiségeket rendszeresen fertőtlenítik. A múzeum munkatársai feladataikat online végzik. Ezenkívül munkatársaik telefonon is elérhetőek. A múzeum kiállításai 2020. április 28-ától látogathatók. Nyitva tartás 10.00 és 16.00 óra között. A rendkívüli állapotra való tekintettel csak egyéni és családi látogatásokat fogadunk (legfeljebb 10 főt).

Szabadka, 2020. április 27.

A Szabadkai Kortárs Galéria
rendes tevékenysége a koronavírus-járvány
okozta rendkívüli helyzetben

A Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium ajánlása alapján a Szabadkai Kortárs Galéria 2020. április 28-ától megnyitja kapuit a látogatók előtt, viszont ameddig tart a rendkívüli állapot, kizárólag előre egyeztetett időpontban fogadja a közönséget. Az érdeklődők a látogatás időpontját villámpostán (info.sgsubotica@gmail.com) vagy a következő telefonszámokon: 024/553-725, 024/533-850 egyeztethetik.

Szabadka, 2020. április 27.

A Magyar Nemzeti Tanács alapításában,
illetve társalapításában működő kulturális és tájékoztatási
szervezetek vesztegzárprogramjai

Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény (Magyarkanizsa)

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény a rendkívüli helyzet kihirdetése óta szünetelteti a rendezvények szervezését, a tanfolyamok tartását. Egyes tanfolyamaink online folytatódnak. Dolgozóink többsége otthonról végzi munkáját, az intézmény tevékenysége folyamatos. Zajlanak a ki- és befizetések, a hivatalos ügyek intézése. A Községi Operatív Törzs kérésére dolgozóink, akiknek nincs 12 évnél fiatalabb gyermekük, egyéb területeken teszik hasznossá magukat. A kollégák a Magyarkanizsai Vöröskeresztben végzik feladataikat (takarítás, a népkonyha napi egytálételeinek szétosztása a község településein), míg mások az intézményünkben működő varróműhely munkájába segítenek be (a varróműhely szájmaszkokat készít az Operatív Törzs kérésére). Épületeinket napi szinten ellenőrizzük, ügyeletet tartunk, és heti szinten erről jelentést küldünk a Községi Közigazgatási Hivatal részére. Dolgozóink védelmében minden szükséges és előírt higiéniai előírást betartunk, használatban lévő helyiségeinket rendszeresen fertőtlenítjük.


Európa Kollégium (Újvidék)

Bár kollégiumunkat a rendkívüli állapot bevezetése után, 2020. március 18-án minden hallgató elhagyta, a szakkollégiumi élet nem állt meg, és nevelőtanáraink online (a Moodle-rendszeren keresztül) továbbra is kapcsolatban vannak a kollégistákkal. Minden szakkollégiumi programot, amely online is megoldható, továbbra is folytatunk (ECDL-, idegennyelvi tanfolyamok, közéleti estnek minősíthető online előadások linkjeinek megosztása, koncertek, színházi előadások online megtekintésének ajánlása stb.). A műhelydolgozatok megírása, azok értékelése jelenleg is zajlik. Ennek érdekében a nevelőtanárok továbbra is kapcsolatban vannak a műhelyvezető oktatókkal, és a Moodle-rendszeren keresztül továbbra is folyik a kommunikáció és a munka, ahogyan a szakkollégiumi teljesítmények összegzése, rendszerezése sem állt le.


Forum Könyvkiadó Intézet (Újvidék)

2020. április 12-én egyfajta húsvéti ajándékként megújul a Forum Könyvkiadó Intézet Honlapja, aminek köszönhetően (reméljük az indulástól, de heteken belül mindenféleképpen) a világ bármelyik részéről elérhetőek és megvásárolhatóak lesznek kiadványaink. A következő időszakban igyekszünk minél több kiadványunkat e-könyvesíteni, valamint az újak is várhatóan elektronikus formátumban jelennek meg egy darabig. Intézményünk az elmúlt hetekben az alábbi könyveinket, folyóiratszámokat tette ingyenesen elérhetővé: Antalovics Péter: Örökszoba (PDF, epub, mobi), Benedek Miklós: Nem indul hajó (PDF, epub, mobi), Bíró Tímea: A pusztítás reggelei (PDF, epub, mobi), Svetislav Basara: A merénylet angyala(PDF, epub, mobi), Jódal Rózsa: Az éjszaka megérintése (PDF), Ivo Andrić: Jelek az út mentén (PDF), Böndör Pál: Vásárlási lázgörbe (PDF), Silling István – Silling Léda: Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek (PDF), Géber László: Akinek az ég (epub, mobi), Tékiss Tamás: Samu sejti (epub, mobi), Igor Marojević: Belgrádi csajok (epub, mobi), a Híd 2019-es évfolyama, a Híd és a Létünk című folyóirataink régebbi számai szintén ingyenesen letölthetők.


József Attila Könyvtár (Magyarkanizsa)

A magyarkanizsai könyvtár a koronavírus-járvány miatti zárva tartás alatt is igyekszik olvasói kedvébe járni, és folyamatosan frissülő elektronikus könyvtári szolgáltatásokat ajánlani a részükre. Emellett horgosi fiókkönyvtárunkban is folyamatos a munka, ahová megérkezett a pályázaton nyert új bútor. Így a szükségállapot után egy teljesen megújult könyvtár várja majd horgosi olvasóinkat. A könyvtár webes elérhetőségei: www.jab.org.rsfacebook.com/jakmagyarkanizsa

 


Hét Nap Lapkiadó Kft. (Szabadka)

A hetilap a megszokott terjedelemben továbbra is nyomtatott formában jelenik meg. Ami a konkrét munkafolyamatot illeti – a zökkenőmentes munka érdekében – a szerkesztőség tagjai fokozottan alkalmaznak minden olyan kommunikációs lehetőséget, melyek által a lap a megszokott informális és színes tartalmakkal kerülhet hétről hétre az olvasó elé. Hetilapunk munkatársai telefonon, illetve elektronikus úton tartják egymással és partnereinkkel a kapcsolatot. A körülmények ellenére a nyomtatott lap eladási statisztikája az év első két hónapjában 1%-kal jobbnak bizonyult a tavalyinál, azaz 46,70% körül alakult. A hangsúly az internetes hírfogyasztásra terelődött, és itt büszkén számolhatunk be arról, hogy a Hét Nap Honlapjának látogatottsága rekordot döntött a napokban. A honlapon és a Facebook közösségi fórumon megjelenő tartalmaink a nyomtatott lapban is megjelenteken kívül sok aktuális hír-, és közleményjellegű információt is továbbítanak az olvasóknak. Igaz, hogy a netes platform látogatottsága nem jelent számunkra anyagi hasznot, viszont a látogatottsági statisztikák magukért beszélnek. Konkrétan: április 2-án kettős rekordot döntöttünk, több mint 15 000 oldalmegnyitást jegyeztünk, és több mint 10 000-en kattintottak az Újabb szigorítások Szerbiában című összeállításunkra. Az előző leglátogatottabb nap március 16-a volt (9500 oldalmegnyitással), az előző legolvasottabb cikk pedig az azon a napon megjelent MTI-hír: Szükségállapotot hirdettek Szerbiában (5000-en nyitották meg). Ez az eredmény azért is értékes, mert azon a saját híren alapult, amely Aleksandar Vučić köztársasági elnök sajtótájékoztatóján hangzott el. A hír gyors közlésével (nem sokkal a három intézkedés bejelentése után) – úgy tűnik – megelőztünk mindenkit (a vajdasági magyar online médiát egészen biztosan).


Juhász Erzsébet Könyvtár (Topolya)

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár a rendkívüli helyzetben rövidített munkaidővel, munkanapokon 8 és 13 óra között továbbra is fogadja az olvasókat. Orvosokkal, egészségügyi szakemberekkel konzultálva és az országos szinten meghozott előírásokat szigorúan betartva, a könyvtárosok védőmaszkban és kesztyűben végzik a kölcsönzést. Egyszerre csak egy olvasó tartózkodhat a kölcsönzőosztályon. A behozott könyveket 4 napra karanténba helyezzük, majd ennek eltelte után tesszük ismét a polcokra. Az érdeklődés nagy, szinte folyamatosan jönnek az olvasók, napi 20-25 kölcsönzés van. Érdekes, hogy a rendkívüli helyzet bevezetése óta, miután elterjedt a híre, hogy dolgozunk, többen be is iratkoztak. Intézményünk Facebook-oldalán közzétettük a – járvány idejére – szabadon olvashatóvá tett adatbázisoknak az elérhetőségét. A középiskolásoktól, érettségi előtt álló fiataloktól és egyetemi hallgatóktól kapott visszajelzések alapján ez a generáció ennek igen nagy hasznát veszi. A könyvtár keretében működő CoderClub, a 8–14 éves programozópalánták csatlakoztak az országos kezdeményezéshez, és a pályázaton nyert 3D-nyomtatóval folyamatosan gyártják az arcvédő maszkokat – ugyancsak alkalmazkodva a rendkívüli helyzetben előírtakhoz. A maszkokat az egészségház dolgozói kapják.


Kishegyesi Könyvtár (Kishegyes)

A rendkívüli helyzet megakadályoz bennünket abban, hogy személyesen tarthassuk a kapcsolatot az olvasóinkkal, de az online felületeken továbbra is megtalálhatóak vagyunk. Élnek honlapjaink, de leginkább Facebook- és Instagram-felületeinket tudjuk friss, érdekes tartalmakkal megtölteni: Kishegyesi KönyvtárKozma Lajos és Mitar Pešikanfiókkönyvtárak. E-mail és Messenger kapcsolattal bármikor elérhetőek vagyunk. A gyerekeknek szóló Betűfalópecsétgyűjtő játékunk továbbra is zajlik, ebben a helyzetben elfogadjuk a bárhonnan beszerzett elolvasott könyveket is, ha a kisebbek küldenek nekünk rajzot róla, a nagyobbak pedig egy könyvajánlót. Cserébe kapják a pecsétet, melyek száma alapján az év végén díjazunk. Letölthető meséket, színezőket, kreatív kézműves tartalmakat kínálunk, Klinci Karantincicímmel online képzőművészeti pályázatot hirdetünk a szünidőre három kategóriában, melyet közönségszavazatok alapján díjazunk. Alkotókedvű fiataloknak és felnőtteknek létrehozunk egy közös Karanten-Art csoportot a Facebook-oldalon, ahova a vesztegzár idején szabadon választott technikával készült munkáit bárki feltöltheti. Jutalmul a könyvtárosainktól néhány soros meglepetést kap (pl. viccet, pozitív gondolatot, idézetet, kétsoros verset, mondókát, nyelvtörőt, kiszámolót, találós kérdést, aranymondást, dalt stb.). Saját felhívásunk Könyvtárpercek név alatt fut, melyhez bárki csatlakozhat: olvasson fel egy részt kedvenc meséjéből, novellájából, verséből, regényéből, amit azután feltölthet a Kishegyesi Könyvtár Facebook-oldalára: #könyvtárpercek. Olvasóink otthonukban is hozzáférnek EISZ adatbázisunkhoz a kódok használatával. Letölthető könyveket kínálunk, s egyéb kulturális tartalmakat: virtuális múzeumsétákat, online színházközvetítéseket, koncerteket. Könyvtárunk is csatlakozott Szabados Ági Nincs időm olvasni elnevezésű könyves kihívásához.


Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka)

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, miután a koronavírus-járvány következtében élőben nem tud kapcsolatban lenni közönségével, 2020. március 27-e, a színházi világnap óta fokozottabban van jelen előadásaival az online térben. Egy-egy előadás 3 napon át tekinthető meg. Emellett a társulat művészei folyamatosan bejelentkeznek a színház közösségi oldalain videonapló, videospot formájában. Továbbra is nyitott a körkérdésünk, és várjuk a közönség válaszait kérdésünkre: Milyen színházat akartok? (info@kosztolanyi.org) Mezei Kinga Szedjetek szét munkacímet viselő, Domonkos István művei alapján készülő előadásának próbái is megkezdődtek egy internetes zárt csoportban. Előadásainkat és online megnyilvánulásainkat megtisztelő figyelmükbe ajánljuk.

 


Magyar Szó Lapkiadó Kft. (Újvidék)

Friss hírek, elemzések minden nap a Magyar Szóban. A Külpolitika rovatunkban naponta olvasható a világjárvánnyal kapcsolatos külföldi események összefoglalója. Kitekintő rovatunkban a Kárpát-medence koronavírus-járvánnyal kapcsolatos eseményeiről tájékoztatjuk olvasóinkat külön hangsúlyt fektetve a járvánnyal kapcsolatos magyarországi eseményekre, illetve a Magyar Kormány intézkedéseire. Naponta országos összefoglaló készül a szerbiai eseményekről a Belpolitika rovatban, a vajdasági történések a Közélet rovatunkban kapnak helyet, a regionális oldalainkon (Újvidék, Szabadka, Zenta, Topolya) a helyi eseményeket dolgozzuk fel kiemelt figyelmet szentelve a kijárási tilalom következményei enyhítését szolgáló jótékonysági tevékenységek ismertetésének. Lapunk naponta közli a világjárvánnyal kapcsolatos fontos telefonszámokat, hogy segítsük olvasóink tájékozódását. A Művelődési rovat nyomon követi a távoktatással kapcsolatos gondokat és eredményeket egyaránt. Ezenkívül szakértőket szólaltatunk meg, akik elemzik a járványhelyzetet, a járvánnyal kapcsolatos információkat osztanak meg olvasóinkkal. Riportok készülnek felgyógyultakkal, betegekkel, hogy tapasztalatukat átadhassák. Azokkal is beszélgetünk, akik elvesztették munkahelyüket, vagy nehézkessé vált a gazdálkodásuk a rendkívüli állapot idején. Egészségügyi mellékletünk, a Gyógykalauz az új világjárvánnyal behatóan foglalkozik, hogy segítse olvasóink eligazodását az ismeretlen betegség megelőzésében, illetve az az okozta szövődmények megismerésében.


Pannónia Alapítvány (Szabadka)

Pannon RTV a koronavírus-járvány alatt is ellátja feladatát: a vajdasági magyar közösség objektív tájékoztatását magyar nyelven. A Pannon Rádióban és a Szabadkai Magyar Rádióban, valamint a Pannon Televízióban és a honlapon az emberek hozzájutnak az őket érintő legfontosabb információkhoz ebben a rendkívüli helyzetben. A médiaház a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen vállalta a vajdasági magyar távoktatás felvételezését és sugárzását. Így a diákok nem maradnak le a tananyaggal az iskolaszünet alatt sem. A Pannon RTV emellett növelte a szórakoztató tartalmak mennyiségét – ezzel is hozzájárulva az általános közhangulat javításához. Munkatársaink a helyzettől függetlenül ellátják feladataikat, terepen forgatnak, szerkesztőségi munkát végeznek, és otthonról is dolgoznak – mindezt természetesen az előírt egészségügyi szabályoknak megfelelően.


Szarvas Gábor Könyvtár (Ada)

Könyvtárunk munkatársai több felületen tartják a kapcsolatot az olvasókkal, követik a sajtót, gyűjtik a helytörténeti anyagokat, fogadják és feljegyzik az olvasók által kért könyveket, követik és listát készítenek a legújabb könyvkínálatról. Tájékoztatják az olvasókat és figyelmükbe ajánlják a digitális könyvtárak, online elérhető kulturális tartalmak fellelhetőségeit. A könyvtár Facebook-oldalán fényképes felhívást indítottunk az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozva, illetve a digitális térbe átültetve meghirdettük a Teregetett versek elnevezésű hagyományos költészetnapi programunkat. Nyilvánossá szeretnénk tenni az előző évek fotópályázati anyagait, hogy mindenki megtekinthesse azokat, ennek szervezése még folyamatban van. Intézményünk a lakosság és munkatársaink egészségét előtérbe helyezve minden, a jelenlegi helyzetben lehetséges eszközt bevet, hogy az olvasókkal kialakított jó kapcsolat ne szűnjön meg, és az intézmény munkája a járványhelyzet rendeződését követően a lehetőségekhez mérten a legzavartalanabbul folytatódhasson.


A Szekeres László Alapítvány és a keretein belül működő
Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ – VM4K (Szabadka)

Szekeres László Alapítvány munkatársainak többsége a rendkívüli helyzet kihirdetése óta otthonról végzi munkáját. Az alapítvány tevékenysége folyamatos, zökkenőmentesen zajlik az ügyintézés. Alkalmazottaink védelmében minden előírást betartunk.  A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány által kiírt regionális pályázatok kapcsán folyamatos a kapcsolattartás a pályázókkal. Az alapítvány munkatársai a NIR pályázatkezelő rendszeren keresztül, online végzik a pályázatok és az előző évi pályázati elszámolások hiánypótlását. Ezenkívül telefonon is elérhetőek munkatársaink. Székházunkban 7.30–15.00 óráig biztosított a portaszolgálat.

Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetre és a meghirdetett endkívüli állapotra való tekintettel – a személyes és társadalmi felelősségvállalás jegyében tevékenységeinek legtöbbjét online, digitális formában folytatja. A Mesekuckó és a Kézen Fogva Kuckó mellett húsvéti kézműves foglalkozásokat, illetve az értékes közös időtöltés jegyében egyéb kézműves foglalkozásokat és más hasznos tartalmakat veszünk fel, amelyeket honlapunkonFacebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon követhetnek. A kisérettségi foglalkozások e-tanterem keretében zajlanak, az online térbe videók és egyéb tartalmak/segédanyagok formájában, folyamatos kapcsolattartás, tájékoztatás és segítségnyújtás kíséretében. A felsőoktatás Skype-, CooSpace-, e-mailes kapcsolattartással, a Buda Béla Forrásközpont weboldalán és Google-tanteremben zajlik. Nagyheti akción keretében munkatársaink felkeresik klubtagjainkat, akik számára felkínálják a kontakt mentes segítségnyújtást. Húsvét után új oktatási és kulturális, elsősorban irodalmi tartalmakkal bővítjük online jelenlétünket.


Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ (Zenta)

Zentai Városi Könyvtár az új helyzetben átköltözött virtuális terébe, amelyet színes tartalmakkal igyekszünk feltölteni, hogy minden munkatársunk naprakész legyen, helyt álljon az új helyzetben, és szociális és emberbaráti érzékenységével segítse azokat, akik hozzájuk fordulnak. Az intézmény Facebook-oldalán igyekszünk minden korosztályt megszólítani. A legkisebbeknek az egyik kolléganőnk élőben mesét olvas minden nap, este 7 órakor, amelyek alapján kérdéseket teszünk fel; olyan online oldalakat ajánlunk, ahonnan le lehet tölteni kifestőket, illetve játékokat; mesét mondanak a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny kiváló mesemondói; ingyenessé vált online adatbázisokra hívják fel a figyelmet, ahonnan könyveket lehet letölteni a szakmunkákhoz. Minden nap erőt adó napindító gondolattal kedveskedünk olvasóinknak, virtuális rajzpályázatot és különféle kreatív játékokat hirdetünk meg, amelyek résztvevőit jutalmazzuk. A különféle évfordulókra is gondolunk, és annak kapcsán több programot is szervezünk. Például videó formájában az egész Kárpát-medencéből várjuk az érdeklődők legkedvesebb versét április 11-éig, és aznapra meglepetéssel is készülünk. Húsvét közeledtével bemutatjuk a húsvéthoz kapcsolódó népszokásokat, és a tojásfestés rejtelmeibe is bevezetjük a gyermekeket. Új rovatunk is elindult, amelyben megtudhatják, mit főz aznap a könyvtáros. Recepteket teszünk közzé, ezzel is ötleteket adva a karanténkonyhához. Terveink között szerepel az is, hogy ismert közéleti személyiségeket kérjünk fel arra, hogy énekeljenek, meséljenek, szavaljanak a könyvtár oldalán az olvasóinknak – ezzel is erőt adva számukra a mindennapok nehézségeinek leküzdéséhez, valamint a manapság oly népszerű kihívást is meghirdetjük középiskolások részére. Fontos megemlíteni, hogy bármikor elérhetőek vagyunk, ránk írhatnak, kereshetnek bennünket a Zentai Városi Könyvtár Facebook-oldalán.


Topolya Község Múzeuma (Topolya)

Topolya Község Múzeuma a digitális térben szólítja meg a látogatókat a rendkívüli állapot idején. A Volt egyszer egy színház¼ című időszaki tárlatukról, állandó régészeti és helytörténeti kiállításunkról, barokk kastélyunkról és a Kray család történetéről, kutatásainkról videók, kisfilmek, fotók kerülnek fel a múzeum YouTube-csatornájáraFacebook- és Instagram-oldalára. Múzeumozzunk biztonságosan otthonról!

 

 


Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Zenta)

Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben 2020 március–áprilisában is folyamatos a munka az online megoldásoknak köszönhetően. A digitalizáció szünet nélküli, sikerült ugyanis kialakítani otthoni kisműhelyeket, így a szkennelés is zajlik, illetve a szkennelt anyagok feldolgozása is otthoni munkaként folyhat. Az intézet adminisztratív munkái sem álltak meg. A rendezvények és képzések szünetelése nem jelenti a programtevékenység megállását is, sőt, építjük a Vajdasági Magyar Digitális Adattárat, készül az intézet új honlapja, folytatódnak a szakmai kapcsolattartások a színjátszás, népzene, népi kézművesség területén – ahol tovább épülnek az adatbázisok, folyamatos a szakmai tanácsadás – nemcsak a Vajdaság-szerte, de a hálózatok szintjén a Kárpát-medencében is, dolgozik a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság és a közművelődési háló a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetéggel szoros együttműködésben.


Zentai Magyar Kamaraszínház (Zenta)

A Zentai Magyar Kamaraszínházban a rendkívüli helyzet az egyeztetések, megbeszélések, tervezések időszaka. Koprodukciós elképzelések is vannak, amelyek szintén folyamatos tárgyalásokat igényelnek. A színpadi játék, ami természetesen fő tevékenységünk, viszont átköltözött online térbe, ahol rendszeresen tartjuk a kapcsolatot nézőinkkel, hiszen ezekben a nehéz időkben fontos az emberek, a nézők kikapcsolódása is. Az előadások felvételeit közkinccsé tettük Facebook-oldalunkon, ahol mindenki megtekintheti azokat. A gyerekekről se feledkezünk meg, számukra délelőtti matinévetítést biztosítunk meseelőadásainkból. Repertoárunkon szerepelnek fiatalokat megszólító előadások is, így ténylegesen minden korosztályt megszólítunk: a legkisebbektől a szépkorúakig. Április 11-ére, a magyar költészet napjára készítünk egy tematikus versösszeállítást, amely József Attila hét verséből áll össze. A következő tantermi produkciónkat is készítjük (Anton Pavlovics Csehov: Medve), amelyet az első adódó alkalommal elviszünk az iskolákba. Az összefogás napjára viszont egy Reményik Sándor verseiből álló összeállítással rukkolunk elő, amelyet – ha nem tudunk élőben előadni – akkor online fogjuk közvetíteni.


Zentai Történelmi Levéltár (Zenta)

Habár a rendkívüli állapot bevezetése óta a Zentai Történelmi Levéltár nem fogad kutatókat, a bácskai Tisza mente múltja, történelme iránt érdeklődők hetente több alkalommal találhatnak régi fényképeket, iratokat az intézmény Facebook-oldalán. Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk a honlapról letölthető kiadványokat is. A hivatalos ügyeiket intéző ügyfelek kérvényeiket továbbra elküldhetik villámpostán és/vagy postai úton, de – a megszokottól eltérően – átmenetileg telefonon keresztül is fogadják igényeiket.