Indul a vajdasági tájolási program | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Indul a vajdasági tájolási program

60 magyarlakta települést járnak be a vajdasági hivatásos színházak társulatai. A Magyar Nemzeti Tanács tájolási programja március elején kezdődik. A Szabadkai Népszínház március 7-én, Tordán kezdni meg vendégszereplését.

Lakodalmas hangulat tárul a tordai közönség elé szombaton. A Szabadkai Népszínház a Vajdasági lakodalom című darabbal kezdi meg a tájolási programját. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata további három emberközeli színjátékot választott ki a március 7-től június közepéig tartó tájolás program repertoárjára. Az Egymással, a Szomorú vasárnap már hosszú ideje a magyar közönség kedvencei közé tartozik. Sokan saját életük jeleneteit vélik felfedezni ezekben a produkcióban.

A három ismert darab mellett egy új előadás is bejárja a vajdasági településeket. A Nyolc nő egy krimi komédia, amit március 25-én Topolyán mutatnak majd be a színészek. A szabadkai társulat első körben 18 vajdasági helyszínre tervezi a bemutatóit. Gyarmati Kata, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának megbízott művészeti vezetője: „Az előadások ütemezése úgy van, hogy márciusban 6 helyszínre látogatunk el, áprilisban a terveink szerint 4-6 helyszínre, és májusban is ugyanez vár ránk. 4 előadást terveztünk be. Júniusban pedig kettőt. Itt alkalmazkodni kell a falvak igényéhez. Általában a hétvégét kérik játszási napként.”

Az Újvidéki Színház társulata Tordán, Kupuszinán és Muzslyán vendégszerepel. A darabokat a publikum igénye alapján választották ki. Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója: „Ami az előadásokat illeti, elsősorban a Neusatzer Cabaret, és az Éva 69-cel fogunk fellépni, de a Csárdáskirálynő is a tájolási programunk egyik központi produkciója.”
A Magyar Nemzeti Tanács 5 éve támogatja a hivatásos színházak tájolását. Idén a 40 helyszínt felvállaló szabadkai Népszínház Magyar Társulatát 1,5 millió dinárral, a többi színházat 1 millió dinárral támogatja.
Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Ehhez a tájoláshoz a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, személy szerint a titkár úr is úgy ítélte meg, hogy hozzájárulna. Ezáltal, a Nemzeti Tanács által jóváhagyott másfél milliót még ugyanennyivel ki tudnánk egészíteni. Így a Népszínház mindenhova eljuthatna.”
A Magyar Nemzeti Tanács tájolási programja idén 60 vajdasági települést foglal magába. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kosztolányi Dezső Színház, az Újvidéki Színház és a zentai Magyar Kamaraszínház március elején megkezdi vendégszereplését.

Forrás: Pannon RTV