Művelődési témákról tárgyaltak az MNT és a topolyai önkormányzat képviselői | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Művelődési témákról tárgyaltak az MNT és a topolyai önkormányzat képviselői

A művelődéssel kapcsolatos aktualitások kerültek előtérbe az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács és a topolyai önkormányzat első hivatalos találkozóján. A csütörtöki topolyai kerekasztal-beszélgetésen a társalapított intézmények pénzeléséről, az új, önálló Topolyai Múzeumról és a jelentősebb helyi rendezvényekről is szó esett. Ezenkívül szóba kerültek oktatási és tájékoztatási témák is.

Új nyílászárókat kapott a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, ez a beruházás az MNT és a helyi önkormányzat egyik közösen megvalósított akciója. Azért, hogy több ilyen fejlesztés is megvalósulhasson, egy friss, párbeszéden alapuló együttműködést kell kialakítani Topolya és az MNT között. Ezért hívott össze kerekasztal-beszélgetést Kislinder Gábor polgármester. „Elsősorban össze kellene rakni a pénzügyi terveket, meg kell, hogy nézzük, hogy mik azok a legfontosabb folyamatok, amelyek az intézmények számára a legfontosabbak. Többek között elmondtuk azt is, hogy ezt a működtetést úgy kell megszervezni, például a könyvtár vonatkozásában, hogy a helyi közösségekben a fiókkönyvtárak megmaradjanak, hogyan kell ezt karbantartani, ki koordinálja, és hogy tesszük hozzá a pénzeszközöket.”

A tanácskozáson a topolyai önkormányzat vezetői mellett jelen volt Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke és Lovas Ildikó, az említett bizottság tagja, valamint Náray Éva, a Kulturális Bizottság elnöke. Az MNT elnöke szerint a partnerkapcsolatok erősítése és a feladatok kijelölése lehet a kezdő lépés. „Minden magyar önkormányzattal úgy szeretne a Magyar Nemzeti Tanács együttműködni, hogy ez a kapcsolat építő jellegű legyen, a fejlesztéseket és az itt élő magyarságot szolgálja, ugyanakkor nagyon fontos, hogy egy munkamegosztást is ki tudjunk alakítani.”

A közeljövőben az MNT illetékesei a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központba is ellátogatnak majd.

Forrás: Pannon RTV