Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Oromhegyesen volt az Arany János-emlékév vajdasági megnyitója

Iskolanapot ünnepelt ma az oromhegyesi Arany János Általános Iskola. Ezzel tisztelegtek a névadó születésének 200. évfordulója alkalmából. Az intézményben 315 diák tanul, csak magyar nyelven folyik oktatás.

Az intézmény diákjai alkalmi műsorral készültek az iskolanap alkalmából. Az eseményen Arany János művei hangzottak el.

Erdélyi Violetta, tanuló: „Arany János életét mutattuk be. Az alsósok is felléptek, meg a felsősök is.”

Magyari Loretta, tanuló: „Pár hete a tanárnő összehívott minket, pár tanulót, és kiosztotta a szövegeket, ki mit fog verselni, mi most éppen műsorvezetők voltunk. Magyarórákon átolvastuk vagy órák után itt maradtunk, és elpróbáltuk az egész műsort.”

Az iskola a 2015/16-os tanév kezdete óta viseli a költő nevét. Vajda Attila, igazgató, Arany János Általános Iskola, Oromhegyes: „Az idő múlásával a háborús hőseinknek a neve egy kicsit megkopott és nem annyira fényezett, mint amilyen annak idején volt, és egy költő, mivel tiszta magyar iskola vagyunk, illendő volt Arany János nevét felvenni.”

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Magyarország Országgyűlése és a Magyar Tudományos Akadémia ezt az évet Arany János emlékévvé nyilvánította. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Itt, Oromhegyesen, az Arany János Általános Iskolában érezzük igazán, hogy egy iskolanap hogyan nő kárpát-medencei fontos ünneppé. Nagyon hálás vagyok az iskolának, hogy az emlékév vajdasági nyitóeseményét itt tarthatjuk meg.”

Az ünnepségen részt vett Rusz Radován, Magyarország szabadkai konzulja és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Nekünk az a fő feladatunk, hogy a mi pénzügyi hátterünkön keresztül és a mi pályázati lehetőségeinken keresztül fejlesszük, mindig hozzáadjunk egy kicsit ezekhez az intézményekhez, természetesen az intézmények vezetői igényei alapján.”

Magyarkanizsa polgármestere egy Arany idézettel zárta az ünnepséget.
„Kettős úton halad az emberi élet:
Egyik a gyakorlat, másik az elmélet.”

Forrás: Pannon RTV