Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok – indul az eseménysor | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok – indul az eseménysor

A Vajdasági Ünnepi Játékok, ez a lélekben megerősítő találkozás az egy nemzethez tartozást, a közösséghez fűződő kapcsolatot teszi élővé azzal, hogy a külhoni magyarság körében egy kis hazát teremt – emelte ki Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője a játékok megnyitóján, a XXII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok ünnepi műsorán Palicson. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 1993 óta szervezi meg.

„Indulj el eseménysor!” – a XXII. Vajdasági Ünnepi Játékokat Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke indította útjára, aki beszédében említést tett az MNT 2011-ben elkészült kulturális stratégiájáról. „A cselekvő pillanat fontosságát érezve lehet-e jelentősebb és szebb feladatunk, mint újrafogalmazni azokat az értékeket, amelyeknek megnyilatkozási formája az iskola, a művészet, a tudomány és az anyanyelv, és amelyeket csak a kultúra továbbíthat felénk? Elhitetve velünk még mindig, hogy kisebbségi létben is megélhetjük emberi mivoltunk kiteljesedését.”

Bizakodásra ad okot, hogy a délvidéki magyar közösségekben őrzik a magyar szót, a nemzet történelmét, a népi kultúrát – mondta beszédében Pirityiné Szabó Judit. A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár nevében is üdvözölte a jelenlévőket. Történelmi vezérelv, hogy a közösség erejét egysége alapozza meg, és ennek a nemzeti egységnek kíván része lenni az anyaország is – tette hozzá. „Ha a magyar összefogást erősítjük, mi is erősebbek leszünk, érdekképviseletünk csak így lesz eredményes, így leszünk képesek megvédeni magyarságunkat, családjainkat. Az összefogás minden időben az erős nemzetek sajátja. A széthúzás a gyengék útja.”

Az ünnepi műsoron tartományi és köztársasági parlamenti képviselők, az MNT és a VMSZ tisztségviselői, népművészek, intézmények és az egyház képviselői is részt vettek. Az egybegyűlteket Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte. Ősi kultúránk és hitünk az, ami összetart bennünket – fogalmazott Dudás Károly. „Én azt kívánom mindannyiunknak, hogy adjon erőt az Ünnepi Játékok megnyitója adjon erőt mindannyiunknak ahhoz, hogy az elkövetkezőkben is ugyanolyan erőteljesen folytassuk az építkezést, amelyet elkezdtünk annak idején, és igyekszünk folytatni.”

A beszédeket követően a Rákóczi férfikórus, a Török Trió, a Mécsvirág együttes, Szőke Rebeka versmondó, a SU-együttes és Szabó Tokodi Krisztina csellóművész lépett fel a palicsi Vigadó Nagytermében.

XXII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok (videó)

Vasárnap délután három órakor elkezdődött a XXII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok Szabadkán, a Szent György-templomban. A rendezvényt 1993 óta a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezi meg.

Ökumenikus istentisztelet volt az első állomása a 22. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékoknak. A rendezvénysorozat a vajdasági magyar közösség kulturális sokszínűségét mutatja be.

Szinte teljesen megtelt a Szent György-templom Szabadkán. Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes: „Maga az egész rendezvény, én úgy gondolom, hogy a vajdasági magyarságnak egy kiemelkedő eseménye, egy rendezvénysorozatról van szó, és ezeket én ilyen fontos mérföldköveknek gondolom a vajdasági magyarság életében, hiszen van alkalom újra és újra feltöltődni kulturális és ahogyan a mi részünk is, hogy megemlítsem egyházi szempontból is.”

Orosz Attila, református esperes: „Minden, amit az életben elkezdünk és folytatunk, ahhoz Isten áldása szükséges. Én úgy gondolom, hogy akkor, amikor ilyen nagy horderejű eseményt útjára indítunk, akkor szükséges egy pillanatra megállnunk az Úristen színe előtt, kérni az ő áldását, és talán kicsit a testvéri együvé tartozásunkat is erősíti ez, hogy mindhárom felekezet jelenlétében, tulajdonképpen ugyanazt tesszük, saját hitvallásunk, meggyőződésünk szerint.”

Az eseményt 1952-ben rendezték meg először Palicson, akkor még Magyar Ünnepi játékok néven. A rendezvény az egyik legjelentősebb kulturális esemény Vajdaságban. Dudás Károly, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „1952-ben Palicsfürdőn egy csoda történt, ugye az elődeink megrendeztek egy csodálatos összejövetelt, 8 évvel a megtizedelésünk után talpra álltak és több mint 50 ezer ember, magyar ember fordult meg Palicson, azon az ünnepi játékokon. És mi, a Művelődési Szövetség az első leendő alkalommal, azt amit egykor betiltottak, fölélesztettük és megrendeztük.”

Szerinte az ünnepi játékok megszervezése egyrészt tisztelgés az őseink előtt, másrészt pedig csak a kezdete annak a rendezvénysorozatnak, mely Újvidéken a kórustalálkozóval, Zentán a magyar kultúra napjával, Tóbán és Magyarcsernyén pedig a színjátszó találkozóval folytatódik, jövőre pedig a Durindó és Gyöngyösbokréta programsorozattal zárul majd le.

Forrás: Pannon RTV