A lélek útja | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A lélek útja

Dátum: 
2019. augusztus 31., szombat
Helyszín: 
Bor

Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából A lélek útja címűmmel Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár gyalogos vers/zarándoklatra indul. A zarándoklat nyitóeseményére a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében Borban kerül sor.

A rendhagyó vers/zarándoklat még aznap folytatódik a neves költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére az egykori Lager Heideneau helyszínétől egészen a magyarországi Abdáig.

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor ezen a napon indul el a szerbiai Borból – 800 kilométert megtéve az erőltetett menet útján –, hogy 2019. szeptember 24-én a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére érkezzen. Megtéve összesen 650 kilométert gyalog, Mohács és Szentkirályszabadja között pedig vonaton (ezt a távot a bori munkaszolgálatosok is vagonokban tették meg). A megbékélésnek, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletének és megőrzésének jegyében ez az egyedülálló vállalás három országot köt össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A vers/zarándoklat csaknem 100 településen halad át.

Az út fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, védnökei pedig: dr. Szili Katalin autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Vicsek Annamária oktatási államtitkár. A vers/zarándoklat segítői még: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Bor Város Polgármesteri Hivatala, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács.