A macedóniai magyarok küldöttsége Szabadkán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A macedóniai magyarok küldöttsége Szabadkán

Macedóniában élő magyarokat fogadott ma Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács. A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének alapító tagjai meglátogatták az MNT székházát, és a várossal is megismerkedtek.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a macedóniai Kruševóban idén augusztusban közös programot szerveznek, amelyhez Magyarország is megad minden támogatást.

Hajnal, Jerasz egy vendéggel

Macedóniában, Kruševo városában minden évben megtartják a magyar napok rendezvényt, amelyről a vajdasági magyarok sem hiányozhatnak. A Kruševói Köztársaság tíz napja elnevezésű kulturális fesztiválon augusztus 5-ét magyar napnak nyilvánították. Sutus József, elnök, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „1956 és '58 között Kruševóban, ezt kevesen tudják, 550 magyar menekült volt elszállásolva egy diáküdülőben. Most mi felkutattuk ennek a magyar kolóniának a sorsát, elkészítettünk egy dokumentumfilmet, és ezt követően a diáküdülő tulajdonosával megbeszéltük, hogy egy emléktáblát emelünk az ottani, akkori magyaroknak. Ezt az emléktáblát Magyarország Nagykövetségével és a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen avattuk.”

Hajnal, Jerasz egy vendéggel

Az ott élő magyarok egy része erről a tájról került oda, tehát testvérek vagyunk, együtt vagyunk, és amikor egymáson segítünk, akkor valójában önmagunkon segítünk - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács kifejtette: „Jó így Szabadkán is néha találkozni, és megismertetni velük azokat a szépségeket, amelyeket ez a város nyújt, és amelyekre nem csak mi vagyunk büszkék, hanem ők is, hiszen közülük néhányan épp itt jártak a tanítóképzőbe, vagy épp itt születtek.”

A kruševói rendezvény idén egy diáktáborral is bővül, amelyen az óbecsei Fokos zenekar és néhány táncos is részt vesz.

Forrás: Pannon RTV