Magyar–macedón táborozás | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Magyar–macedón táborozás

Augusztus 1-jétől 7-éig tartott Kruševón a magyar–macedón tábor, amelyet a szkopjei Teleház elnöke, Sutus József és csapata szervez meg évente.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a szigetszentmiklósi (Magyarország), lendvai (Szlovénia), borúti (Erdély) önkormányzatok, valamint az észak-macedón állam által támogatott táborozásnak Vajdaságból kupuszinai, zombori, bácsgyulafalvi, zentai és horgosi gyerekek voltak részesei, Nyugat-Bácskából Turkál Marianna, az MNT tagja, tanítónő vett részt kísérőként és foglalkozásvezetőként. A Szlovéniából, Romániából, Szerbiából, Magyarországról, Észak-Macedóniából érkező résztvevők kirándultak Ohridba és Szkopjéba. Kruševón megnézték a Taban magyar néptáncegyüttes, továbbá a vlah néptáncegyüttes fellépését, a nyári színpadon egy komolyzenei hangversenyt, operaáriákat hallgattak a csillagos ég alatt. Emellett ellátogattak a nőegyletbe, ahol kézimunkákat néztek meg. Megtekintették a Toše Proeski-emlékházat, meglátogatták a népszerű énekes síremlékét. Kézműves (hátizsák festése, dekupázs technikával díszített napló), zenei (magyar és macedón népdalok, táncház), továbbá ügyességi foglalkozások voltak. Játszottak Ki mit tud? vetélkedőt, kincskeresést, az utolsó napon pedig tábortüzet gyújtottak.

A tábor megnyitójára Turkál Marianna és Tàdics Èva szigetszentmiklósi tanítónő egy, az ’56-os történéseket feldolgozó dramatizációt rendezett. A szereplők macedón, vajdasági, magyarországi és erdélyi gyerekek voltak.

Jelen volt többek között Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Dux László Magyarország szkopjei nagykövete.

Forrás: Magyar Szó, 2019. augusztus 13. 5.