Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Mégis várhatják az elsős középiskolásokat

Az oktatási minisztérium három magyar tannyelvű középiskolai szak esetében döntött az utólagos jóváhagyás mellett

Három újabb szakkal bővülhet a magyar tannyelvű középiskolai hálózat azzal, hogy az oktatási minisztérium utólagosan jóváhagyta még három szak megnyitását. Így mégis fogadhatnak elsősöket a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a társadalmi-nyelvi szakon, a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában a gyógyszeripari technikus szakon és a futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégiumban a mezőgazdasági technikusi szakon. Mint ahogy arról korábban már írtunk, amikor az iskolák ismertették az iratkozási terveiket, az oktatási minisztérium 13 iskola esetében nem támogatta a magyar tannyelvű szak megnyitását, most azonban 3 szak esetében mégis megtörtént a jóváhagyás.

– Elvileg ez az utolsó döntés. Több szak jóváhagyásában reménykedtünk, de én úgy érzem, hogy ez a három is nagy eredmény, hiszen nagyon szigorú volt az elbírálás. Az volt a fontos, hogy ha történik jóváhagyás, az történjen meg június 22-éig, amikor is a diákok a kívánságlistáikat töltik ki – nyilatkozta lapunknak Vicsek Annamária oktatási államtitkár. – Az iskolák előzőleg jóváhagyott iratkozási terve is egy meglehetősen átgondolt és reális lista volt, e további három szak pedig most még több lehetőséget ad majd. A következő fontos feladat az lesz, hogy ha kisebb létszámmal indulnának ezek az osztályok, akkor ezeket a kis létszámú osztályokat is hagyják jóvá. A minisztériumon belül most az az álláspont, hogy 15 főnél kisebb létszámú osztályok esetében nagyon szigorú lesz az elbírálás, nem csak a nemzeti közösségek osztályai esetében. Nekünk az a szerencsénk, hogy a kisebbségi akcióterv különös figyelmet szentel a kis létszámú osztályok jóváhagyására. Én abban bízom, hogy a jóváhagyott szakokon meg is tudjuk tölteni az osztályokat, illetve ha kis létszámú osztályokról lesz szó, akkor azokat is jóváhagyják.

A szakok megnyitásáért küzdött a Magyar Nemzeti Tanács is. Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke elmondta, nagyon örülnek, hogy az oktatási minisztérium három szakot mégis jóváhagyott, és visszakerült a rendszerbe a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium nagy hagyományokkal rendelkező társadalomtudományi-nyelvi szakiránya, a szintén szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában új szakként indul a gyógyszeripari technikusok képzése. Biztosak abban, hogy ez sokkal népszerűbb lesz, mint lett volna az a szak, amely helyett most utólag jóváhagyásra került. Jó, hogy a futaki Mezőgazdasági Iskolában a mezőgazdasági technikusi szak által sikerül a magyar nyelvű oktatást megmenteni. Ám korántsem elégedettek, mert olyan szakok maradtak ki az utólagos jóváhagyásból is, amely szakokra ugyanígy nagy szükség lett volna.

– A közösségek, mind a tömbben, mind a szórványban számítottak ezekre a szakirányokra, hisz nagy múltú, a magyarság számára kiemelt jelentőségű oktatási intézményekről van szó, néhány esetben pedig az MNT által társalapított intézményekről. Folyamatosan azzal próbáltuk megnyugtatni az igazgatókat, és mi is abban reménykedtünk, hogy ezek a szakok visszakerülnek a hálózatba. Szomorúan és sajnálattal vesszük tudomásul, hogy nem került vissza minden szak a hálózatba – nyilatkozta Jerasz Anikó.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: Ótos András