Megkezdődött a Kanizsai Írótábor | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Megkezdődött a Kanizsai Írótábor

Hagyományosan a magyarkanizsai Népkertben, az írók emlékművének megkoszorúzásával kezdődött el a rendezvény, majd kiállításmegnyitó volt és posztumusz köteteket is bemutattak.

A 67. Kanizsai Írótábor nyitónapján az egybegyűltek a Népkertben az írótábor emlékműnél, majd a Dobó-Koncz szobornál helyezték el az emlékezés virágait. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint a tábor közösségteremtő erővel bír. „Az anyaországból, a Kárpát-medencéből és mindenképpen a Vajdaságból ideérkező írók, alkotók újraértelmezik mindazt, ami ezen a tájon mindig fontos volt, mi az, ami az egyetemes magyar irodalomban, művészetben a világ bármelyik polgárának szólhat. Ha ez a három dolog találkozik egymással, akkor nagyon nagy értékek születnek.”

Bordás Győző a szervezőbizottság elnöke a megnyitón elmondta, hogy az idei évben is a hiányműfajokra helyezik a hangsúlyt, az idei tábor témája a dokumentumirodalom lesz. „Néhány jeles alkotás született, tehát az az érzésünk, hogy rengeteg feltáratlan dolog van, ami megérdemelné, hogy irodalmi formát is kapjon. Ezért most elsősorban a dokumentumokra fogunk összpontosítani, annak nyomán, hogy Várady Tibornak és Dudás Károlynak is jelentek meg ilyen jellegű művei.”

A nyitónapon bemutatták Léphaft Pál karikatúráit a Dobó Tihamér Képtárban. A művész 42 karikatúrát készített, amelyek a vajdasági magyar írókat ábrázolják. A délután Bori Imre, Bányai János és Gerold László posztumusz köteteinek bemutatásával ért véget.

Forrás: Pannon RTV