Megkezdte a tájékoztató szülői értekezleteket az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Megkezdte a tájékoztató szülői értekezleteket az MNT

Megtartotta idei első, tájékoztató jellegű szülői értekezletét a Magyar Nemzeti Tanács. A zentai középiskolák harmadik osztályos tanulóinak és szüleinek szólt.

Megtelt a zentai városháza díszterme. Sokan voltak kíváncsiak a Magyar Nemzeti Tanács által nyújtott lehetőségekre. Az eseményen olyan egyetemi hallgatók is részt vettek, akik részesültek az MNT ösztöndíjában, valamint az Európa Kollégium lakói. Így átadhatták tapasztalataikat a pályaválasztás előtt álló diákoknak. Mészáros Ervin, egyetemi hallgató: „Az MNT ösztöndíja az egy igen komoly összeg a támogatás szempontjából, ami tényleg sokat segített. Ez által a sportkarrierem fejlődésére tudtam ezt kihasználni. Az Európa Kollégium pedig tényleg nagyon sok mindent adott, főleg művelődés szempontjából.”

Európa Kollégium, Újvidék

Az újvidéki Európa Kollégium 2015 óta áll az újvidéki hallgatók rendelkezésére. A bentlakásért havonta 1860 dinárt kell fizetni. Kovács Birkás Zsolt, nevelőtanár, Európa Kollégium: „Ez az ár magába foglalja a bentlakást, magába foglalja azokat a szolgáltatásokat, amelyek a kollégium keretein belül elérhetőek: az internet hozzáférést, a mosoda használatát, edzőterem használatát. Ugyebár említettem a könyvállományt, könyveket lehet kölcsönözni. Emellett a számítógépes terem használata. A kollégium keretein belül programok is megszervezésre kerülnek. Egy szakkollégium működik a kollégium keretein belül, és ez a szakkollégium minden kollégista számára elérhető.”

Európa Kollégium

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy az ilyen tájékoztatók nagyon fontosak, hiszen a leendő végzősök így egy átfogó képet kaphatnak az itthoni továbbtanulási lehetőségekről. „Az ösztöndíj programunk valójában egy komplex ösztöndíj program, amely több elemből áll, és már a harmadikosokat, a harmadikos középiskolásokat is érinti, hiszen hamarosan szervezni fogunk a számukra egy tanulmányi kirándulást, amelynek keretében megismerhetik az újvidéki és a szabadkai egyetemi várost, illetve a nyár folyamán bekapcsolódhatnak a szerb nyelvi felzárkóztató programunkba.” 

A Végrehajtó Bizottság elnöke azt is elmondta, hogy március 29-éig szeretnének minden olyan középiskolába eljutni, ahol van magyar nyelvű oktatás is.

A Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium képviselői a zombori Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskolába is ellátogattak. A kollégium nevelőtanárai és az MNT képviselői tartottak előadást.

Beszélgetnek

Danyi Zsuzsanna, az Európa Kollégium nevelőtanára elmondta, az újvidéki intézmény lakói azok az egyetemisták lehetnek, akik Újvidéken valamely akkreditált felsőoktatási intézményben folytatják tanulmányaikat. A kollégiumban - Szerbiában egyedülálló módon - szakkollégiumi rendszer is működik, amely előadások, műhelymunkák és tematikus tanfolyamok formájában önképzési lehetőséget biztosít a kollégistáknak. Habina Martina, az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának hallgatója személyes tapasztalatairól számolt be a zombori rendezvényen. A Magyar Nemzeti Tanács illetékesei pedig arról tájékoztatták a diákokat, hogy az MNT ösztöndíjjal segíti az itthon tanuló egyetemistákat.

Forrás: Pannon RTV