Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

MNT: Megkezdődött a kisiskolások kirándulósorozata

Mostantól Mók, a róka kalauzolja a kisiskolásokat

Útikalauzzal a kézben érkezett Szabadkára hétfőn a kiránduló kisiskolások első csoportja. Idén 1682 kiránduló diák vesz részt a Magyar Nemzeti Tanács most induló utazási programjában, amely során minden vajdasági magyar harmadik osztályos tanuló megismerheti a régió természeti értékeit és építészeti örökségét. A Szabadkára érkező kúlai, doroszlói és bácsgyulafalvi gyermekeket Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja fogadta.

Tavaly a harmadikos és negyedikes diákok vehettek részt a kiránduláson, idén a mostani harmadikosok látogatnak el a négy helyszín valamelyikére: Szabadka, Újvidék és Nyugat-Bácska mellett a zentai csata évfordulója alkalmából Zenta is szerepel az úti célok között. Azokban a szórvány iskolákban, ahol kombinált tagozatokon tanulnak a diákok, a harmadikosokhoz a velük egy osztályba járó elsősök is csatlakozhattak – mondta Petkovics.

Újdonság, hogy a gyermekek és az osztálytanítók ajándékba kapják az MNT Útikalauzát, amelyet egy fiatalokból álló alkotógárda készített: Dancsó Andrea, Bicskei Anikó, Csernik Előd és Brenner János. „Fontosnak tartottuk, hogy a kirándulás ne múljon el azzal, hogy a kisdiákok eljutnak ezekre a helyekre, hanem később módszertanilag beépítsék az iskolai tananyagba, feldolgozzák ezeket az élményeket és felhasználják a szerzett tudást a későbbiekben” – emelte ki Petkovics Márta.

A kirándulók akár egy interaktív táblát is nyerhetnek majd a iskolájuk részére. Nincs más dolguk, mint részt venni az egyéni képzőművészeti pályázaton, vagy az osztállyal közösen elkészíteni egy tízoldalas leporellót az útközben látott helyszínekről, látványosságokról, élményekről.

A kirándulás megvalósítására szeptember 11. és október 10. között kerül sor. A programban 71 általános iskola, 1682 harmadik osztályos tanulója és 141 pedagógusa vesz részt. Az idei tervben Szabadka és Palics, Újvidék és Pétervárad, Zenta, Zombor, Doroszló és a bácsi vár megtekintése szerepel.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Forrás: www.vajma.info