Néptáncmódszertani képzés Topolyán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Néptáncmódszertani képzés Topolyán

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési-program részeként valósul meg az oktatás, amely középpontjában a hagyományos magyar értékek, a korszerű pedagógia valamint elsősorban a gyerekek sajátos igénye áll.

Magyar néptánc, ének és játék állt a néptáncmódszertani továbbképzés középpontjában, amelyet a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban szerveztek meg az óvónők számára. Szabó Erika, óvónő, Topolya: „Szinte napi szinten, de hetente legalább egyszer-kétszer foglalkozunk a népi hagyományokkal, és igyekszünk beépíteni a munkánkba.

Az óvodafejlesztési program keretében Budapesten októberben húsz vajdasági pedagógus vett részt négy témakörben továbbképzésen. Öten az Így tedd rá elnevezésű néptáncmódszertani képzést már elvégezték. Kisimre Szerda Anna, néptáncpedagógus, Topolya: „Nagyon jó alap arra, hogy a gyerekek megtanuljanak táncolni, mozogni, tehát a mozgáskészségüket fejleszti, nagyon sok játékkal, nagyon sok énekkel, ritmusfejlesztéssel.

A nyolcvan százalékban gyakorlati alapokon nyugvó képzést Balatoni Katalin, néptáncpedagógus és neveléstudományi kutató dolgozta ki. „Ez egy néptáncmódszertani képzési program, aminek az a célja, hogy egy viszonylag megújult szemléletmódot tudjunk közvetíteni, aminek középpontjában a hagyományos érték és a korszerű pedagógia, valamint elsősorban a gyerekek sajátos igénye áll.”

A topolyai képzés is része a Kárpát-medencei óvoda-fejlesztési programnak, amelyet a Magyar Kormány támogat. Vajdaságban az MNT bonyolítja le a programot. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A program keretein belül az óvodafejlesztésekre, az óvodai épületek hozzáépítésére, felújításaira is sor kerül az idén, néhány önkormányzat területén ez folyamatban van, valamint minden iskoláskor előtti intézmény játéksarkot, illetve játszóteret is kap a program keretein belül.

A háromnapos képzésen Vajdaságból huszonöt pedagógus vesz részt Topolyáról, Óbecséról, Kishegyesről és Kúláról.

Forrás: Pannon RTV