Nezsényben (is) jó óvodásnak lenni | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Nezsényben (is) jó óvodásnak lenni

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében sok szórványóvoda lett felújítva, kapott játszósarkot, játszóteret. Grezsa István miniszteri biztos és a Magyar Nemzeti Tanács vezetése ma több ilyen közép- és dél-bánáti óvodába látogatott el.

A nyolcszáz lelket számláló Magyarittabén fontos intézmény az óvoda, miután négy évtizede iskolájukat átköltöztették Szerbittabére. Szerencsére az óvoda maradt. 

– Nagyon jó, hogy itt maradt a faluban, hiszen a gyerekek száma nem csökken olyan arányban, mint a falu lakossága – és ez jó. Jó dolog az, hogy a tíz-egynéhány óvodás szülei fontosnak tartják, hogy a gyerekük anyanyelvén tanuljon. Magyarittabé, azt hiszem, a Bánságban egyik szellemi központja és közösségi központja az itt élő magyarságnak – mondta Hajnal Jenő MNT-elnök.

A játszótér és a magyar sarok mellett hamarosan új épületelemekkel bővítik az óvodát. Mint Boros Valéria óvónőtől hallottuk, a két óvónő két csoporttal dolgozik: az előkészítő csoportba 13-an járnak, a kiscsoportban pedig 15 gyerek van.

A dél-bánáti Nezsényben két éve sikerült újraindítani a magyar óvodai csoportot. A magyar kormány támogatásának köszönhetően pedig felújították az óvoda épületét. Bútorzatot, játéksarkot, játszóteret is kaptak. Három gyerekkel kezdték, ma kilenc óvodásuk van, akikkel most Đurić Valentina óvónő foglalkozik. A nezsényi példa Kárpát-medencei szinten is figyelmet érdemel, hiszen három évtized után újra van magyar óvoda az ezer lakosú faluban.  

– Ez az óvoda jelzi azt, hogy újra lehet szervezni a magyar életet ott is, ahol már csak éppen pislákol vagy dereng a fény. Ez a nezsényi óvoda ilyen értelemben fontosabb talán, mint sok díszesebb helyszínen, ahol zsúfolásig van gyerekkel egy óvoda – mondta Grezsa István.  

Nataša Rađenović, a szécsányi Poletarac Gyermekintézmény igazgatónője megköszönte a magyar kormány óvodafelújítási támogatását, hangsúlyozva, hogy egy ilyen szép játszótér és a felújított óvoda egy kis településnek, mint amilyen Nezsény, sokat jelent.

Az MNT a továbbiakban is támogatni fogja az itteni magyar közösséget.

– Úgy érzem, minden viszonylatban kiemelkedő körülményeket teremtettünk. A gyermekek itt most már játszva, mozogva tudják eltölteni a napjaikat. Mindenképpen kiállunk amellett, hogy ebben az intézményben folytatódjon a magyar nyelvű foglalkozás a gyermekekkel – mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

A magyar óvoda segíti a magyar alsós iskolai tagozat megmaradását a nezsényi iskolában. Az MNT pedig támogatja azokat a felsősöket, akik anyanyelven szeretnének továbbtanulni Ürményházán vagy Nagybecskereken.

Forrás: Magyar Szó