Bor i Radnoti spajaju Srbiju i Mađarsku | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Bor i Radnoti spajaju Srbiju i Mađarsku

Bor, S.M. – Pešačko pesničko hodočašće Petera Loranta Tota, mađarskog pesnika – putnika, nazvano “Put duše”, imalo je danas na platou Doma zdravlja ispred spomenika velikom mađarskom pesniku i borskom logorašu, Miklošu Radnotiju, prvu svoju svačeno programsku “lokaciju”. Povod je 110 godina od rođenja i 75 godina od Radnotijeve smrti, kao i stradanja logoraša u zloglasnom radnom logoru u Borskom rudniku u vreme Drugog svetskog rata.
Nakon intoniranja himni, položeni su venci i cveće predstavnika mađarske države, Nacionalnog saveta Mađara, Pokrajinske vlade Vojvodine i Grada Bora.

U umetničkom programu učestvovali su recitatori: Peter Lorant Tot, Sabolča Bedija i Akoša Hajverta, glumac Velimir Grbić, solistkinje Marija Valjković i Teodora Šalaka i violinista Gerg Brezovski.

O Radnotiju, njegovom delu i borskom životu logoraša, kao i saradnji dva susedna naroda, govorili su gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Mihalj Njilaš. Potom je pročitano pozdravno pismo državnog sekretara za Nacionalnu politiku Mađarske, Arpada Janoša Potapija.

-Znamo da je 20. vek učinio duboku brazdu u mađarsko-srpskim odnosima. Obe strane su pretrpele značajne gubitke. Danas smo uspeli da se oslobodimo svih napetosti. Danas nas ispunjava zadovoljstvo što mađarska zajednica u Srbiji uspešeno ostvaruje svoja prava koja joj garantuju opstanak i nesmetani razvoj. A Bor i Radnoti spajaju Srbiju i Mađarsku. Želimo da Peter Lorant Tot na “Putu duše” sve nas obogati duhovnim iskustvima i iskustvima zajedništva – podsetio je Potapija.

Izvor: Solaris Media