Обука српског језика за студенте прве године | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Обука српског језика за студенте прве године

Мађарски национални савет покренуо обуку српског језика за студенте прве године студија у Новом Саду.

Циљ обуке је да се побољша знање српског језика на ниво који лако може превазићи препреке за даље учење на српском језику. Курс се одржава у Колегијуму Европа где су студент смештени.

Бесплатна обука је организована за 18 студената. Њих 16 наставља студије у Новом Саду а двоје у Суботици. Габор Плетикосић из Чантавира примљен је на Медицински факултет у Новом Саду: “Пре свега, желим да побољшам своје комуникационе вештине на српском језику. Граматику сам научио у средњој школи али за мене је недовољно.”

Виолета Ердељи је стигла из Малих Пијаца. Млада бруцошкиња жели да постане програмер. Студије наставља на Факултету техничких наука у Новом Саду: “МНС нуди много могућности, стипендију, колегијум. Многи из моје генерације одлучују отићи у Мађарску али мислим да је то више мода него одлука. Једина предност по мени је да могу учити на мађарском језику али не осећам да је то довољно, јер желим да постигнем више и још увек не осећам да желим напустити Србију.”

Курс траје две недеље, осам сати дневно.

"Учићемо из књиге, а затим ћемо поподне изводити практичне вежбе. Идемо у центар, универзитетски град, на пијацу итд., и тамо могу користити српски језик. На овом ће бити нагласак“ каже наставница Валентина Нађ."

Током курса фокус је стављен на говорну усредсређеност, функционалну употребу језика и ширење речника. Захваљујући Мађарском националном савету, студенти су и током средње школе могли да похађају овакву обуку и сад могу даље да развијају своје знање.

"Обука коју организујемо ове године послужиће да сви оду својој кући са искуством, да су савладали виши ниво језика, стекли самопоуздање, мотивацију и храброст за употребу језика. Од пресудног је значаја да се младима помогне да што лакше и брже превазиђу тешкоће српског језика“ рекла је Анико Јерас, председница ИО МНС."


Бесплатну обуку организује МНС, реализује центар за обуку Пословна академија из Ниша а траје до 20. септембра.

Извор: Pannon RTV