Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Azt szeretnék, ha a szakképzés előtérbe kerülne

A szakmákat népszerűsítették ma Szabadkán. Középiskolásoknak szerveztek vetélkedőt. A megmérettetés a X. Szakma Sztár Fesztivál része, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága szervez. A verseny vajdasági írásbeli elődöntőjét a szabadkai Politechnikai Iskolában tartották.

Egyre kevesebb fiatal tanul szakmát Magyarországon. Tavalyi adatok szerint a diákok 20 százaléka jár hároméves középiskolába. Mintegy 40 százalékuk a gimnáziumot választja. A maradék 40 százalék négyéves szakközépiskolába jár. Magyarország a Szakma Sztár Fesztivál elnevezésű, középiskolásoknak szóló versennyel próbálja népszerűsíteni a szakmákat. Szerbia ezzel szemben nagyon le van maradva Magyarországtól, mivel itt a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a lakosok csaknem 40 százalékának nincs középiskolai végzettsége sem.

Šević Iván,tanuló: „Erre a versenyre az infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető kategóriában érkeztünk, ami különlegesség, vagy számunkra kicsit nehézség, hogy a mi iskolánkban ennek a szaknak megfelelő oktatási profil csak szerb nyelven van, így nekünk a lemaradást sokkal nagyobb munkával kellett pótolnunk, de igyekeztünk felkészülni a versenyre.”

A szabadkai Egészségügyi Középiskola legügyesebb fodrász tanulói is részt vettek a versenyen.

Stanišić Nikoleta, tanuló: „A fejbőrről, meg a haj szerkezetéből, szóval a hajról. Jelentős, mert régi álmom, hogy fodrász legyek.”

Első ízben mérettetnek meg a határon túli magyar szakképzésben résztvevő diákok, így a vajdaságiak is.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Ez a verseny, ez a megmérettetés is arról árulkodik, hogy egyre jobban előtérbe kerül a szakképzés, itt, Vajdaságban is, ellentétben az előző évekkel, amikor a gimnáziumi oktatás volt a legfontosabb. Most a szakképzés kerül a figyelem középpontjába.”

A szabadkai, topolyai, zentai, csókai, törökkanizsai, nagybecskereki és temerini diákok írásbeli tesztjeit a jövő hét folyamán értékelik.

Forrás: Pannon RTV