Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Egyetemistákat és doktoranduszokat támogatnak a Várady-ösztöndíjjal

Aláírták szerződéseiket az új Várady-ösztöndíjasok Szabadkán. A 2016/17-es tanévben 40 mesterképzésben résztvevő hallgató, valamint 15 doktorandusz részesül támogatásban. Újdonság, hogy a mesterhallgatók esetében nem hitelről, hanem vissza nem térítendő támogatásról van szó, vagyis közülük senkinek sem kell a későbbiekben visszafizetni a kapott összeget.

Vajdaság legsikeresebb posztgraduális képzésre járó egyetemistáival telt meg szerda este a Magyar Ház Tanácsterme Szabadkán. Az MNT Várady ösztöndíj programjának köszönhetően a mesterképzésre járó egyetemisták 11 ezer dinár, a doktori tanulmányokat folytató hallgatók pedig 160 euró támogatásban részesülnek 10 hónapon keresztül.

Vastag Tamás, Ada: „A kameniciai Szív és Érsebészeti Klinikának az altatóorvos rezidense vagyok. Emellett párhuzamosan csinálom a doktori képzéseket és a munkahelyemen szeretnék tovább érvényesülni.”
Csorba Norbert, Torda: „Hozzá fog járulni, hogy be fogom tudni fejezni itt Szabadkán az Építészeti Egyetemen a mesterképzést még ebben az évben. Mihamarabb munkába szeretnék állni még ebben az évben.”
Simonyi Máté, Bácskossuthfalva: „Elsősorban azért pályáztam erre az ösztöndíjra, mert nagyon pozitív tapasztalataim voltak az MNT-vel és úgy gondoltam, hogy ennek a folyatása mindenképpen egy jó döntés a szempontomból, mivel ez megkönnyíti a tanulmányaim folytatását.”

A tavalyi évekhez képest idén jóval több egyetemista részesül ösztöndíjban. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Dupla annyi mesterképzésre járó fiatal kapta meg az ösztöndíjat az idén, mint az elmúlt évek során, tehát negyven ösztöndíjat osztottunk ki, az elmúlt években pedig csak húszat.”

A Várady kiválósági ösztöndíj program az itthon tanulás mellet döntő egyetemistákat támogatja. Várady Tibor, akadémikus: „Én is egy vajdasági ember vagyok, akinek valamiképpen posztgraduális képzéssel sikerült valamilyen eredményeket elérni. Roppant fontosnak tartom, hogy az itteni fiatalságnak esélye legyen arra, hogy egy értelmiségi réteg fennmaradjon és egy kiváló réteg is fenn maradjon.”

Az ösztöndíjprogram Várady Tibor akadémikus, a Magyar Kormány, a Magyar Nemzeti Tanács és a civil támogatók segítségével tud támogatást nyújtani a mesterképzésen résztvevő vajdasági egyetemistáknak, illetve doktoranduszoknak.

Forrás: Pannon RTV