Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Megalakult a magyarul oktató kémiatanárok szakaktívája

A kisiskoláskortól az egyetemig kíséri a diákot és a tanárt a nemzeti tanács

A versenytesztek, a tankönyvhelyzet, a kémialaborok felszereltsége, valamint a nyolcadikosok záróvizsgája került megvitatásra a Magyar Nemzeti Tanács keddi közoktatási fórumán, amelyre 49 kémiatanár érkezett Vajdaság magyar tannyelvű iskoláiból.

Az MNT a vajdasági magyar pedagógusok adatbázisának létrehozását követően 33 szakaktívába sorolta a tanítókat és tanárokat. Eddig 2580 pedagógus regisztrált, ebből 80 tanár oktat kémiát a vajdasági iskolákban. Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja hangsúlyozta, a számok nem véglegesek, hiszen a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában megtartott rendezvényen további 4 pedagógus töltötte ki az adatvédelem alatt álló űrlapokat és a jövőben is várják azok jelentkezését, akik még nem szerepelnek a rendszerben.

Ágyas Réka, a nemzeti tanács oktatási portáljának munkatársa bemutatta az adatbázis működését és megismertette az aktív pedagógusokat a rendszer előnyeivel. Az oktatási portál minden pedagógus számára elérhető, lehetővé teszi a regisztrált tanárok tapasztalatcseréjét és kapcsolatfelvételét, továbbá a pedagógus profiljának megfelelő továbbképzési és fejlődési lehetőségek tárházát kínálja a tanártársadalom számára.

Petkovics Márta örömmel állapította meg, hogy a kémiát oktatók körében magas a szakképzett pedagógusok száma, a legtöbben a saját szakterületükön tanítanak, tudományos fokozatokkal rendelkeznek. A nemzeti tanács tisztában van az oktatásügyben dolgozók nehézségeivel is: sokan tanítanak egyszerre több iskolában, általános és középiskolában, több nyelven és egyre kevesebb óraszámban, ezért igyekeznek a 2015 decemberében elfogadott oktatásfejlesztési stratégia mentén a diákok mellett felkarolni a magyar nyelven oktató pedagógusokat is, biztosítani a tapasztalat- és tudáscsere lehetőségét, illetve támogatni az oktatás minőségi fejlődését, amiben fontos szerepet játszik a bővülő adatbázis és oktatási portál.

Forrás: vajma.info