Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Muzslyán kiosztották a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagjait

A bánáti Muzslyán kedden kiosztották a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagjait. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor főtitkár és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke ajándékozták meg a leendő elsősöket, akik egy kis műsorral mondtak köszönetet.

Szentmihályon, Lukácsfalván, Erzsébetlakon, Muzslyán és Nagybecskereken összesen 47 leendő magyar elsős vesz részt az iskolai előkészítőn. Őszre remélhetőleg mindannyian anyanyelvükön kezdik tanulmányaikat. „A csomagban volt egy olyan, amiben a papírokat lehet tartani, elsás, meg volt egy cicás tolltartó, továbbá színesek és egy zebrás füzet is, ami pont az én betűmmel kezdődik.”

Nagybecskerek körzetében a tavalyihoz képest héttel kevesebb magyar elsősre számítanak, a magyar tagozatok fennmaradása ennek ellenére nem került veszélybe. Vidrács Krisztina, tanítónő, a Magyar Nemzeti Tanács tagja: „Mindegyik faluban, falvakban van magyar elsős. Igaz, hogy a számuk csökkent, de most Erzsébetlakon is három magyar elsősünk lesz, Szentmihályon öt, Becskereken öt, illetve Muzslyán 31 diákra számítunk.”

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a beiskolázási csomagok kiosztását. Jerasz Anikó, elnök, MNT Végrehajtó Bizottsága: „Ebben az évben 21 önkormányzat 40 településén kerülnek kiosztásra a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagjai. Megközelítőleg 420 csomagot fogunk kiosztani ebben az évben. Azok a szórványtelepülések kapják meg ezt a csomagot, tanszer-felszerelést, ahol a magyar lakosság aránya harminc százalék alatti.”

A Rákóczi-program 2004-ben indult a Felvidéken. Később kiterjedt azokra a Kárpát-medencei területekre, ahol a legnagyobb az asszimiláció. Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke: „A Rákóczi Szövetség legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a határon túl élő magyar közösségek tovább éljenek. Ennek a legfontosabb feltétele az, hogy a gyermekeket magyar iskolába adják. Természetesen az is fontos, hogy a tanulmányaik elvégzése után itthon megfelelő megélhetéshez jussanak.”

Szeptemberben minden magyar osztályba iratkozó gyerek tízezer forintos ösztöndíjban is részesül. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség: „Ezeket a gyermekeket, akiket most megszólítunk, bízunk abban, hogy minél nagyobb arányban tudjuk majd köszönteni a szeptemberi iskolakezdést követően is. Amikor újra szeretnénk eljönni, többek között ide, Muzslyára, Nagybecskerekre, és megszorítani a szülők kezét, hogy vállalták ezt a jó döntést.”

A szülők elhatározását erősítik az anyaországból érkező támogatások, a gyerekek pedig örülnek az ajándéknak. Süveg Hilda, Muzslya: „Egy kicsit motiválja a gyerekeket, szülőket is, hogy magyar osztályba írassák gyerekeiket. A gyerekek viszont örülnek, hát ők erre úgy néznek, mint ajándékra. Tetszik nekik. Várják az iskolát.”

Április elsején megkezdődött a leendő magyar elsősök iratkozása. Ezernégyszáz gyerek jár magyar iskolai előkészítőbe és 109-en vannak vegyes, szerb-magyar tannyelvű csoportban. Akárcsak tavaly, az idei tanévben is 1450 és 1500 magyar elsősre számítanak.

Forrás: Pannon RTV