Ösztöndíjakról tájékoztatta az MNT a diákokat | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Ösztöndíjakról tájékoztatta az MNT a diákokat

A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták Szabadkán az Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogram tájékoztatóját.

A Svetozar Marković Gimnázium tanulói közül sokan itthon szeretnének továbbtanulni. A tájékoztatón számos információt megtudhattak a számukra kínált lehetőségekről.

Azok, akik gimnáziumba iratkoznak rendszerint tovább szeretnének tanulni. Ezért is szép számban jelentek meg a Svetozar Marković Gimnázium tanulói az MNT komplex ösztöndíjprogram tájékoztatóján.

Pacal Andrea: „Szeretném ezt az MNT ösztöndíjat mindenképp megpályázni. Az Európa Kollégiumban szeretnék lakni.”

A tájékoztató során nemcsak a tanulókat, de a szülőket is várják. Ugyanis a szervezők fontosnak tartják, hogy a szülők is első kézből értesüljenek az itthoni továbbtanulás lehetőségeiről. Az előadás során az Európa Kollégium is bemutatkozott, amely minden évben 380 magyar ajkú diák befogadására képes.

Fődi Éva, nevelőtanár, Európa Kollégium: „A kollégiumi ellátás 1860 dinár havonta. Ugyanannyi, mint az állami otthonokban, Szerbiában. Étkezés persze nincs benne, de a lakás, a fűtés, a WIFI, a víz, tehát minden benne van.”

Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja előadása során a diákok számára részletesen elmagyarázta a ösztöndíjprogramot. A tájékoztató során kiemelte a tanulókhoz intézett beszédében, hogy milyen fontos már a középiskola harmadik osztályában foglalkozni a továbbtanulási lehetőségekkel.

Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A legaktuálisabb per pillanat a harmadikos diákok számára a nyár folyamán megszervezésre kerülő szerb nyelvi felzárkóztató képzés, majd amikor negyedikesek lesznek, akkor a felvételi felkészítő tanfolyam és utána lesz csak érdekes, amikor felvételt nyernek valamely felsőoktatási intézménybe, az ösztöndíjprogramunk.”

A komplex ösztöndíjprogramról március 29-éig szeretnének minden olyan középiskolát tájékoztatni Vajdaságban, ahol magyar nyelvű oktatás folyik.

Forrás: Pannon RTV