Példaképek a kimagasló tehetségű fiatalok | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Példaképek a kimagasló tehetségű fiatalok

A Várady kiválósági ösztöndíjban 102 hallgató részesül

Szakmai tanácskozás és teadélután keretében dr. Várady Tibor akadémikus tegnap találkozott az újvidéki székhelyű Európa Kollégiumban azokkal a hallgatókkal, akiket kiváló tanulmányi eredményüknek köszönhetően a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjban részesített a 2017/2018-es tanévben a Várady kiválósági ösztöndíjprogram keretén belül. Az összejövetelen, amelyre a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében került sor, részt vett Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, továbbá a MNT két referense, valamint Bunford Tivadar, a Materplast cég igazgatója, az ösztöndíj elbíráló bizottság tagja és Zsemberi János, a topolyai Sat-trakt vállalat igazgatója, akik társtámogatói a Várady kiválósági ösztöndíjprogramnak.
Az összejövetelen Jerasz Anikó elmondta, hogy 2015 -ig ösztöndíjhitel formában osztották ki ezt az ösztöndíjat. Az évek folyamán megduplázták az ösztöndíjak számát, mivel töretlen az érdeklődés az ösztöndíj iránt, és egyre többen döntenek úgy, hogy az egyetemi tanulmányaik után mesterképzési, illetve doktorképzési tanulmányaikat folytatják.

Az MNT a szeptemberi pályázat után még egy pályázati kört hirdetett meg, és a december 28-ától január 12-éig tartó pályázási lehetőség alkalmával újabb 54 mesterképzésre járó fiatalnak nyújtott lehetőséget tanulmányaik folytatására. Így összesen 102-en kapnak ösztöndíjat mesterképzésre, illetve doktori képzésre.
Jerasz Anikó elmondta azt is, hogy nehéz felállítani a ranglistát, mivel széles, erős a mezőny, sok területet érint a hallgatók tevékenysége, sokan nemcsak a tanulmányaikat folytatják, hanem nyelveket is tanulnak, több nyelvet beszélnek, különböző munkákban is aktívan részt vesznek. Az ösztöndíjasok között vannak bölcsészek, jogászok, építészmérnökök, vegyészek, biológusok, történészek, pszichológusok, pedagógusok…
Az ösztöndíjas fiatalok, akik egymás számára is példaképek lehetnek, a találkozón megosztották tapasztalataikat. Többek között hallottuk Bakos Evelint, aki az újvidéki Természettudományi Karon fizikából végzett alapképzést, a mesterképzési tanulmányait pedig nukleáris fizikából folytatja. Botka Csaba, aki az újvidéki Jogtudományi Karon szerzett oklevelet, beszámolt arról, hogy az ösztöndíj lehetővé tette mind a magyar, mind a szerb szakterminológia elsajátítását vajdasági és budapesti ügyvédi irodákban. Deák András, az újvidéki BTK német nyelv és irodalom szakos hallgatója, aki egy nemzetközi konzultációs irodában dolgozott, egy internetes elárusító lánc ügynökeként szerzett tapasztalatot.
Urbán Dorottya, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar mestertanító-hallgatója elmondta, hogy az ösztöndíjból sikerül fedeznie a konferenciákra való utazási költségeket. A budapesti ELTE nyári akadémiáján fog előadni. Mivel több éve az online oktatással, kurzusokkal foglalkozik, ezt fogja ott bemutatni.
Nyerges Elvira nagybecskereki matematikatanár mesterképzésre jár, az ösztöndíjból fedezi a lakbért, a nagybecskereki Váci Zsolt pedig, aki a BTK-n szerb nyelv és irodalmat tanult, elsősorban a tananyag beszerzésének költségeit fedezi az ösztöndíjból.
Az MNT számára nagy öröm, hogy lehetőségük van a fiatalokat ösztöndíjjal támogatni, a magyar kormánynak és Várady tanár úrnak köszönhetően, aki ezt az ösztöndíjprogramot elindította. Remélik, hogy a fiatalok a megszerzett ismereteiket itthon fogják hasznosítani.

Forrás: Magyar Szó