Na krvave događaje iz 1849. prisećali su se danas u Senti | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Na krvave događaje iz 1849. prisećali su se danas u Senti

Prisećanje su organizovali lokalna samouprava i Krug prijatelja muzeja i arhiva „Dudaš Đula".

Na tragične senćanske događaje  iz februara 1849. godine prisetili su se kod obeliska od crnog mermera na groblju u Gornjem gradu.

„Ovoga treba da se prisetimo svake godine, kod ovog spomenika koji su naši preci podigli 1893. godine, da bi se sećali, da pazimo da se takvi strašni događaji ne ponove" rekao je Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.

 

Veoma je važno da učimo iz grešaka prošlosti – naglasila je na pomenu Hajnalka Buranj. Predsednica Foruma žena SVM-a dodala je da tako možemo da gradimo bolju budućnost: „Veoma je važno da prenesemo nauk iz prošlosti i predamo ga budućim naraštajima. Ukazivanje ne primer je veoma bitno čoveku 21. veka, jer je važno da i nove generacije znaju šta se dogodilo, odnosno da shvate, koliki značaj ima sećanje i opomena."

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta naglasio je da osveštavanje sveća 1849. godine predstavlja do danas pouku za nas da se uvek treba spremiti da jedna zajednica ume sebe da odbrani: „U suprotnom čeka je sudbina koja je ovde čekala Senćane. Poubijali su nevine ljude. Verujem da sećanje na njih, na njihovo nasleđe, ne upućuje nas samo na podsećanje, već i na obavezu da ukoliko želimo uvek da ostanemo Mađari, onda budimo pripremljeni za to, bilo šta da nailazi, kako bi uspeli da odbranimo zajednicu."

Pre 171 godinu, tokom revolucije i borbe za slobodu srpske snage su 1. februara stigle do atara Sente. Mađarske trupe su odbile da se predaju i u odbrani grada trpele su velike gubitke. Nakon toga, odmazda Srba trajala je dve sedmice i pobijeno je 2.000, po nekim procenama i 2.800 žrtava.

Izvor: Pannon RTV