Mégis várhatják az elsős középiskolásokat | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Mégis várhatják az elsős középiskolásokat

Az oktatási minisztérium három magyar tannyelvű középiskolai szak esetében döntött az utólagos jóváhagyás mellett

Három újabb szakkal bővülhet a magyar tannyelvű középiskolai hálózat azzal, hogy az oktatási minisztérium utólagosan jóváhagyta még három szak megnyitását. Így mégis fogadhatnak elsősöket a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a társadalmi-nyelvi szakon, a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában a gyógyszeripari technikus szakon és a futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégiumban a mezőgazdasági technikusi szakon. Mint ahogy arról korábban már írtunk, amikor az iskolák ismertették az iratkozási terveiket, az oktatási minisztérium 13 iskola esetében nem támogatta a magyar tannyelvű szak megnyitását, most azonban 3 szak esetében mégis megtörtént a jóváhagyás.

– Elvileg ez az utolsó döntés. Több szak jóváhagyásában reménykedtünk, de én úgy érzem, hogy ez a három is nagy eredmény, hiszen nagyon szigorú volt az elbírálás. Az volt a fontos, hogy ha történik jóváhagyás, az történjen meg június 22-éig, amikor is a diákok a kívánságlistáikat töltik ki – nyilatkozta lapunknak Vicsek Annamária oktatási államtitkár. – Az iskolák előzőleg jóváhagyott iratkozási terve is egy meglehetősen átgondolt és reális lista volt, e további három szak pedig most még több lehetőséget ad majd. A következő fontos feladat az lesz, hogy ha kisebb létszámmal indulnának ezek az osztályok, akkor ezeket a kis létszámú osztályokat is hagyják jóvá. A minisztériumon belül most az az álláspont, hogy 15 főnél kisebb létszámú osztályok esetében nagyon szigorú lesz az elbírálás, nem csak a nemzeti közösségek osztályai esetében. Nekünk az a szerencsénk, hogy a kisebbségi akcióterv különös figyelmet szentel a kis létszámú osztályok jóváhagyására. Én abban bízom, hogy a jóváhagyott szakokon meg is tudjuk tölteni az osztályokat, illetve ha kis létszámú osztályokról lesz szó, akkor azokat is jóváhagyják.

A szakok megnyitásáért küzdött a Magyar Nemzeti Tanács is. Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke elmondta, nagyon örülnek, hogy az oktatási minisztérium három szakot mégis jóváhagyott, és visszakerült a rendszerbe a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium nagy hagyományokkal rendelkező társadalomtudományi-nyelvi szakiránya, a szintén szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában új szakként indul a gyógyszeripari technikusok képzése. Biztosak abban, hogy ez sokkal népszerűbb lesz, mint lett volna az a szak, amely helyett most utólag jóváhagyásra került. Jó, hogy a futaki Mezőgazdasági Iskolában a mezőgazdasági technikusi szak által sikerül a magyar nyelvű oktatást megmenteni. Ám korántsem elégedettek, mert olyan szakok maradtak ki az utólagos jóváhagyásból is, amely szakokra ugyanígy nagy szükség lett volna.

– A közösségek, mind a tömbben, mind a szórványban számítottak ezekre a szakirányokra, hisz nagy múltú, a magyarság számára kiemelt jelentőségű oktatási intézményekről van szó, néhány esetben pedig az MNT által társalapított intézményekről. Folyamatosan azzal próbáltuk megnyugtatni az igazgatókat, és mi is abban reménykedtünk, hogy ezek a szakok visszakerülnek a hálózatba. Szomorúan és sajnálattal vesszük tudomásul, hogy nem került vissza minden szak a hálózatba – nyilatkozta Jerasz Anikó.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: Ótos András