Kárpát-medencei könyvtári hálózat létrehozását tervezi a Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Kárpát-medencei könyvtári hálózat létrehozását tervezi a Magyar Nemzeti Tanács

Ezt annak kapcsán nyilatkozta az MNT elnöke, hogy a Kishegyesi Könyvtár társalapítói jogainak átruházásáról szóló szerződést írt alá a Községi Képviselő-testület elnökével.

Közel száz éve létezik a Kishegyesi Könyvtár, hivatalosan azonban 1967-től jegyzik a működését. A 35 ezer kötettel rendelkező intézmény további kiadványokkal gazdagodik.

Kecskés Tünde, könyvtáros, Kishegyes: „Nagyon szép számban kapunk most könyveket. Nagyon várjuk. Mindig izgalommal tölt el bennünket. Valójában az állomány, illetve a várt könyvek vegyesek lesznek. Megkaptunk előre egy listát, amiből mi válogathattunk, és úgy is válogattuk ki, hogy mindenkire gondoltunk. Ez magába foglalja a szépirodalmat, a szakirodalmat. Ez azt jelenti, hogy szakkönyvtárral is rendelkezik a könyvtárunk. Ennek az állománya is bővül.”

Szűgyi István, a Községi Képviselő-testület elnöke szerint a támogatás nagy jelentőséggel bír a helyiek számára. További jó hír, hogy a társalapítói jogok átruházásáról szóló szerződés megkötésével lehetőségük nyílhat felújítani a könyvtár épületét.

Szűgyi István, elnök, Községi Képviselő Testület, Kishegyes: „Szerintem azzal, hogy bizonyos számú könyvvel majd a közeljövőben bővülni fog a könyvállomány, mindenképp újabb lehetőséget ad arra, hogy az olvasóközönségnek legyen választéka. Ha az ember minél többet olvas, tudjuk, hogy annál jobb lesz mint ember és annál okosabb lesz és annál jobb ember lesz.”

A Magyar Nemzeti Tanácsnak 39 kiemelt jelentőségű kulturális intézménye van. Kishegyesen a tizedik társalapítói szerződést írták alá.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka: „Kishegyesen azért is fontos ez az ünnep, mert itt írtuk alá a tizedik szerződést. Másrészt azért fontos és jelentős, mert úgy gondoljuk, hogy ezeknek a kis könyvtáraknak a közös együttműködés, a Nemzeti Tanáccsal való szoros kapcsolat, és itt nemcsak a könyvtárral, hanem a helyi önkormányzattal való építkezés azt jelenti, hogy egymást erősíteni tudjuk.”

Hajnal Jenő szerint a közeljövőben lehetőség nyílhat egy könyvtári hálózat kialakítására, amely nemcsak Vajdaságra terjedhet ki, hanem az egész Kárpát-medencére.

Forrás: Pannon RTV