Általános iskolások szabadkai látogatáson | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Általános iskolások szabadkai látogatáson

A Magyar Nemzeti Tanács diákutaztatási programjában kúlai,  doroszlói és bácsgyulafalvi harmadikosok Szabadkát és Palicsot látogatták meg. A programban 71 vajdasági oktatási intézmény összesen 1682 magyar ajkú diákja és 141 pedagógusa vesz részt.

Elsőként Szabadka legrégebbi templomát, a Ferences, vagyis a Barátok templomát látogatták meg a kúlai Petőfi Brigád, a doroszlói Petőfi Sándor és a bácsgyulafalvi Kis Ferenc Általános Iskola tanulói. A kirándulók egy Útikalauzt is kaptak, amelyben a megtekintett helyszínek leírásai és egyéb érdekességek kaptak helyet Brenner János szerkesztésében. Emellett több nevezetességet is megnéztek, mint amilyen a szabadkai Népszínház, a Kék-szökőkút és a Városháza. Elmondták, mi tetszik nekik.

Hencsár Petra, Petőfi Sándor Á.I., Doroszló:
„- Nagyon tetszik. A szökőkút tetszett a legjobban.
– Merre jártatok eddig?
– Jártunk a Városházánál, a szökőkútnál és egy templomban.”

Hugyik Sára, Petőfi Brigád Á.I., Kúla: „A szökőkút, azt még soha az életben nem láttam. Most látom először és nagyon szép.”

Az első, hasonló jellegű kirándulást tavaly szervezte meg a Magyar Nemzeti Tanács. Akkor Szabadka és Palics, valamint Újvidék volt a célpont. Idén bővítették az útirányt. Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Az idén annak apropóján, hogy a zentai csata 320. évfordulóját ünnepeljük, Zenta is bekerült és a zentai csatához kapcsolódóan bekerült Nyugat-Bácska is, hiszen Zomborban van a Zentai csata című festmény, amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni, nem beszélve arról, hogy a bácsi vár, vagy a doroszlói kegyhelynek a megtekintése milyen fontos.”

A kirándulás október 10-ig tart, amely során a gyerekek jobban megismerhetik Vajdaság történelmét, kultúráját, természeti értékeit, valamint építészeti örökségét. A diákutaztatási programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja. Az MNT jövőre is meg szeretné valósítani.

Miután a kisdiákok megtekintették a Városházát, körbejárják még egy kicsit Szabadka belvárosát, ezután pedig Palicsra látogatnak az állatkertbe. Kedden másik csoporttal folytatódik a kirándulás.

Forrás: Pannon RTV