Ösztöndíj a szórványban élő magyar elsősöknek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Ösztöndíj a szórványban élő magyar elsősöknek

Szenttamáson is átadták a Rákóczi Szövetség támogatását.

Egyre fogyatkozik a szenttamási diákok száma, az idei évben az eddigi kettő helyett egy magyar első tagozat nyílt. A településen 25 elsős kapta meg a Rákóczi Szövetség ösztöndíját.

Énekkel, tánccal és versekkel fogadták a szenttamási diákok a Rákóczi Szövetség és az MNT küldöttségét. Huszonöt elsős és szüleik vették át az ösztöndíjat.

Szöllősi Emina, Szenttamás: „Minden támogatás jól jön, és nagyon örülünk neki. Szerintem mindegyik család örül neki.”

Szöllősi Dániel, Szenttamás: „Elsős vagyok, huszonöten vagyunk az osztályban, és a legjobban szeretek olvasni.”

Míg pár évvel ezelőtt kettő, addig az idei iskolaévben csupán egy magyar elsős tagozatot indítottak a dél-bácskai szórványban működő intézményben. Munjin Szokola Erika, igazgató, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Szenttamás: „Idén az iskolának 540 tanulója van, tavaly 560-570 volt, tavalyelőtt 600 és azon felül is. Az idén sajnos 29 tagozatunk van, tavaly 30 volt, tavalyelőtt 32, tehát a diákok létszáma csökken, és általában a magyar diákok létszáma.”

A Rákóczi Szövetség tízezer forintos ösztöndíját az MNT segítségével juttatják el az elsősökhöz. Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja: „Huszonnégy önkormányzat területén több mint háromszáz ösztöndíj osztódik ki. Kihangsúlyoznám, hogy Vajdaságban azok a diákok kapnak ösztöndíjat, akik olyan településen élnek, ahol a magyarság részaránya kisebb harminc százaléknál.”

Az ösztöndíj a magyarországi civilek, önkormányzatok, alapítványok támogatásának köszönve jött létre. Nagy Domonkos, munkatárs, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Több tízezer fiatal vesz részt minden évben diákutaztatási programjainkon, illetve emellett, ahogy a mai napon is, úgy már a kétezres évek eleje óta rendszeresen, minden tanévkezdést követően több mint hatezer család és hatezer gyermek vesz részt Pozsonytól, Munkácson vagy más kárpátaljai helyeken át, a Partiumon át Vajdaságig ilyen ösztöndíjátadó ünnepségeken.”

Vajdaság-szerte idén 324 magyar elsős kapta meg a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Az óvodások iskolakezdéshez szükséges csomagot kapnak. Az idei évtől a Gólyahír program keretében az újszülötteket babanaplóval ajándékozzák meg.

Forrás: Pannon RTV