Óvodai projektpedagógiai képzés Óbecsén és Nagykikindán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Óvodai projektpedagógiai képzés Óbecsén és Nagykikindán

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében újabb vajdasági szakmai továbbképzés kezdődött ma Óbecsén és Nagykikindán. A kétnapos óbecsei tanfolyam témája az óvodai projektpedagógia volt.

Uzsonnához készülődnek a gyerekek az óbecsei Lapud Pejović óvodában. Nem is sejtik, hogy óvónőik a szomszédos teremben eközben azt tanulják, miként kell őket az óvodai foglalkozások “főnökeivé” tenni.

Szloboda Szőnyi Karolina, óvónő, Pecesor: „Ezek az újabb képzések nekem nagyon tetszenek, mivel sok a gyakorlati rész, nemcsak elméleti részt kapunk, amit egy szakkönyvből is megkaphat az ember, hanem olyat is, ami kézzelfogható, és be tudjuk úgy vinni a csoportba, ahogy kapjuk a képzésen.”

Az óvodai projektpedagógia olyan gyermekközpontú módszer, amely figyelembe veszi a gyerekek közötti különbségeket. A kishegyesi Janó Máriát Budapesten készítették fel arra, hogy a témáról képzést tartson kolléganőinek.

Janó Mária, óvónő, Kishegyes: „Ebben a pedagógiai módszerben az a lényeg, hogy a gyermek véleménye, ötletei és feladatmegoldó készsége hangsúlyt kap, és ezáltal megtanul tervezni.”

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében Vajdaság-szerte óvodaépületeket újítottak és szereltek fel, valamint kialakítottak 120 óvodasarkot, most pedig a humánerőforrás képzése van napirenden.

Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, hiszen pl. az óvodai projektpedagógia a vajdaságiak számára eddig szinte ismeretlen volt, de a magyar népzenei elemeknek a becsempészése, a magyar kultúrának az előadása már kis korban rendkívül fontos.”

Az MNT óbecsei képzésén 25 helyi és környékbeli óvónő vett részt.

Forrás: Pannon RTV