Kétnapos képzésen vesznek részt az óvodapedagógusok Nagykikindán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Kétnapos képzésen vesznek részt az óvodapedagógusok Nagykikindán

A Kárpát-medencei óvoda-fejlesztési program keretében az MNT és a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönve ma Nagykikindán és Óbecsén kezdődött továbbképzés.

Magyarország Kormánya 2017-ben külön figyelmet fordított a vajdasági óvodák eszközfejlesztésére és a magyar óvónők továbbképzésére. A program 2018-ban is folytatódik, úgy az óvodák felszerelése, mint az óvónők szakmai továbbképzése terén. Nagykikindán, a Továbbképző Központban szervezték meg a továbbképzést. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „A hetedik és a nyolcadik állomásához értek a továbbképzések, hiszen a tavalyi évben, november és december hónap folyamán sikerült ugyanezekben a témákban továbbképzéseket szervezni. Most pedig újabb állomásukra, újabb lehetőségeket szeretnénk az óvónéniknek, az óvodapedagógusoknak adni, olyan vonatkozásban, hogy tovább képezzék magukat, és konferenciák keretében újabb ismeretekre, újabb tapasztalatokra, újabb módszerekre tegyenek szert.”

Az előadók ezeken a továbbképzéseken vajdasági óvodapedagógusok, akik tavaly egy hosszabb képzésen vettek részt Budapesten, ahol megismerhették az ottani, jól bevált módszereket, tapasztalatokat. Juhász Brigitta, óvónő, Nagybecskerek: „Nagyon örülök, hogy részese vagyok ennek a továbbképzésnek, mert nálunk itten, mifelénk, én Nagybecskerekről vagyok, és jobban délebbről, nagyon kevés esélyünk van, hogy magyarul hallgassunk továbbképzést és én nagyon örülök, hogy rész vehettem Budapesten.”

A dél-bánáti Nezsényben tavaly ősszel indult be újra magyar óvodai csoport. Mirčić Ábel Kornélia, óvónő, Nezsény: „Hat gyerek jár aktívan, többen iratkoztak, de hatan járnak. Ez egy vegyes korosztályú csoport. Reméljük, hogy jövőre is megmarad a létszám, és még szaporodik. Mert gyerekek vannak. Csak a szülők bátorodjanak és írassák be a gyerekeket a csoportba.”

A tavalyi évben a négy továbbképzésen több mint száz óvónő vett részt. Az elmúlt hétvégén, Adán és Zentán ötvenen voltak jelen és ez az ötvenes létszám most megvolt Nagykikindán illetve Óbecsén is.

Forrás: Pannon RTV