Hova tovább Szabadkán? | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Hova tovább Szabadkán?

Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak

A középiskolai tanulmányaik végén járó diákokat nagy dilemma elé állítja a pályaválasztás. Dönteni kell, folytatják-e tanulmányaikat, ha igen, hol, melyik egyetemen, melyik karon, itthon vagy külföldön, magyar vagy szerb nyelven.

A döntést megkönnyítendő a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében középiskolásaink ellátogathattak egyetemi városainkba, hogy megtekintsék felsőfokú tanintézményeinket, és első kézből informálódhassanak a lehetőségekről, illetve a beiratkozás feltételeiről. Szombaton óbecsei, adai és zentai diákok egy csoportja érkezett Szabadkára, hogy az ott lévő öt egyetemi, illetve főiskolai karról szerezzenek információt.

A programban a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Zentai Gimnázium, az adai Műszaki Iskola, valamint az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola harmadik osztályos tanulói vettek részt. A rendezvény a vendégek megérkezését követően a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében vette kezdetét, ahol Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte az egybegyűlteket.

Mint mondta, az a fiatal, aki itthon tanul, elsajátítja az államnyelvet, sokkal jobban tud integrálódni, és sokkal jobban fel tudja venni a harcot az itteni kihívásokkal. Éppen ezért célszerű a vajdasági egyetemi városok bejárása, a lehetőségek feltérképezése. Az MNT tagja ugyanakkor beszélt a hallgatói ösztöndíjról, illetve a demonstrátorok szerepéről és jelentőségéről, akik szintén jelen voltak az eseményen.

A médiának nyilatkozva Paskó Csaba kifejtette:

– Hogy Vajdaságban száz év múlva lesz-e magyar, az a ma itt megjelent fiataloktól is függ. Nagyon fontos, hogy ezek a fiatalok találkozzanak a felsőfokú intézményekkel, hisz a személyes találkozás segíthet a döntésben. Úgy gondolom, fontos a fiatalok informálása, és beszélni kell nekik azokról a lehetőségekről, amelyek itt, Szerbiában vannak, hiszen úgy lesz magyar értelmiségi, ha a saját anyanyelve mellett ismeri a környezetnyelvet, beilleszkedik a felsőfokú intézménybe, és így tudja egy következő generáció képviselni az itt élő magyarságot – fogalmazott Paskó.

A rendezvény következő részében a szabadkai egyetemi és főiskolai karok képviselői köszöntötték a diákokat. A Közgazdasági Kar részéről Szedlák Ottilia egyetemi tanár, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nevében Námesztovszki Zsolt egyetemi docens, a Műszaki Szakfőiskola képviseletében Szedmina Lívia tanár és Fürstner Igor igazgató mutatták be az általuk képviselt intézményt. Az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola tanára Máté Emese távollétében egy prezentációt tekinthettek meg a fiatalok az intézményről, míg az Építőmérnöki Kart a demonstrátorok képviselték.

A program további részében a diákok két csoportban bejárták be az őket érdeklő intézményeket, ahol közelebbről is megtapasztalhatták azok hangulatát, és betekintést nyerhettek abba, milyen is az egyetemistalét.

Forrás: Magyar Szó