Itthon vagy külföldön? | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Itthon vagy külföldön?

A hétvégén több száz vajdasági diák jött Újvidékre érdeklődni, tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy egyetemünk és a keretében működő karok milyen képzést kínálnak számukra középiskolai tanulmányaik elvégzése után. A harmadikosok megismerkedhettek egyes tanárokkal is, láthatták a várost, hallhattak ezt azt az elszállásolási lehetőségekről is. A fiatalok a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából látogathattak el a székvárosba, ez az intézmény, akárcsak a többi, kisebbségi megmaradásunkért küzdő szerv is minden erejével arra törekszik, hogy fiataljaink itthon maradjanak, az itthoni továbbtanulást válasszák, és hogy ha csak tehetik, ne külföldön folytassák tanulmányaikat. A látogatók között helybeli diákok is voltak, mi tőlük kérdeztük meg, hogy melyik karon szeretnének tovább tanulni, és hogy gondolkodtak-e a külföld nyújtotta tanulmányi lehetőségekről?

Pece Renáta, Svetozar Marković Gimnázium: – Földrajzot szeretnék továbbtanulni, itt, Újvidéken. Nagyon érdekel az ilyesmi, a turizmus, a földrajzzal kapcsolatos dolgok. Szerintem itt fogok maradni, még gondolkodom ugyan, de valószínűbb, hogy itthon fogok tovább tanulni. Ha talán mégis elmennék, a Szegedi Egyetemet fogom választani.

Nemes Edina, Svetozar Marković Gimnázium: –Valószínűleg a Bölcsészettudományi Karra fogok beiratkozni, érdekel az újságírás és a magyar nyelv. Szeretek írni, szeretem az irodalmat. Valószínűleg itt maradok, ugyanis az MNT által nyújtott ösztöndíj nagyon vonzó számomra. Igaz, hogy a testvéreim külföldön tanultak, de itt van a családom, és engem szeretnének itthon tartani.

Ruzsicska Zoltán, Április 7-e Egészségügyi Középiskola: – Még nem tudom, hogy hol fogok tovább tanulni, gondolkodtam arról is, hogy elmegyek, meg arról is, hogy itt maradok. Ha sikerül itt beiratkoznom, akkor itt maradok, ez van az első helyen. Magyarországon is az Orvostudományi Karra iratkoznék be. Érdekel az orvostudomány.

Oszterman Emília, Svetozar Marković Gimnázium: – Itt, Újvidéken, a Műszaki Karon szeretnék tovább tanulni. Az építészet érdekel, mindig is foglalkoztatott az, hogy miként épülnek a házak. Nem is gondolkodtam soha arról, hogy esetleg máshol tanuljak tovább, mindig itt akartam maradni. Biztos itt maradok. A karról idáig csak internetes információim voltak, a mai körséta után jobban megismerhettem.

Forrás: Magyar Szó