Könyvcsomag a Szabadkai Zeneiskolának és a Svetozar Marković Gimnáziumnak | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Könyvcsomag a Szabadkai Zeneiskolának és a Svetozar Marković Gimnáziumnak

Vajdaság-szerte összesen tizenkét könyvcsomagot osztanak ki kilenc oktatási intézményben.
Könyvcsomaggal gazdagodott a Szabadkai Zeneiskola és a Svetozar Marković Gimnázium könyvtára. A Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt feladata a magyar nyelvű oktatás megőrzése, színvonalának emelése és a minőségi oktatási háttér megteremtése - hangzott el az intézményekben, ahol ünnepélyesen átadták a könyvcsomagokat.

200 ezer dinár értékű könyvcsomaggal gazdagodott a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium könyvtára.
Tóth Noémi, tanuló, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka: „A házi olvasmányokat az iskola könyvtárából szoktam kivenni és mindig van elegendő példány.”
Juhász Raffai István, tanuló, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka: „Az iskola könyvtárából leggyakrabban a házi olvasmányokat szoktuk kivenni, jó páran vagyunk az osztályból, akik ezt csinálják.”


Az ajándékcsomag klasszikus és kortárs regényeket, valamint szakkönyveket is tartalmaz. A Svetozar Marković Gimnázium mellett a Szabadkai Zeneiskola is kapott könyvcsomagot. Az intézményben eddig komoly problémát okozott a kották beszerzése. Molnár Alíz, tanuló, Szabadkai Zeneiskola: „Ha voltak is kották, akkor nagyon sokan elvitték őket, nem volt elég kotta, sokan kivették őket a könyvtárból és így elfogytak. Egymástól kellett kölcsönkérni, fénymásolni. Nem azt mondom, hogy nagyon nagy nehézség, de most sokkal egyszerűbb lesz mindenkinek a dolga. Könnyebben és gyorsabban kivehetünk pár kottát, amire szükségünk van.”


A zeneiskola most 100 ezer dinár értékben kapott könyveket és kottákat a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács képviselői juttattak el az intézményekbe. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „A Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően hét magyar nyelven oktató gimnáziumba, illetve két művészeti szakközépiskolába, a Szabadkai Zeneiskolába és az újvidéki Bogdan Šuput Művészeti Középiskolába könyveket vásároltunk, hogy az intézmények könyvtárát bővítsük. Azt, hogy milyen könyveket vásároltunk és milyen könyveket szereztünk be, azt természetesen leegyeztettük az intézmények vezetőivel és tanáraival.”


A most megvásárolt könyvek leginkább a szaktantárgyak előadásában segíti majd a tanárok munkáját - hangzott el az átadón. Hat középiskola 100 ezer dinár, míg három gimnázium 200 dinár értékben részesült könyvcsomagban.

Forrás: Pannon RTV