Hatékonyan szerbül | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Hatékonyan szerbül

Mintegy 1400 elsős középiskolás kapja kézhez az MNT segédtankönyvét – Az adai Műszaki Iskolában és a szabadkai Kosztolányi gimnáziumban a diákok ma vették át a kiadványt.

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában az idén is megjelent középiskolás korosztály részére a Szerb mint nem anyanyelv tantárgy szöveg- és feladatgyűjteménye, amelyet az adai Műszak Iskolában és a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban ma osztottak ki ünnepélyesen az magyar nyelvű tagozaton tanuló elsős diákoknak.

Adán a segédtankönyvet Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke adta át a diákoknak Gilice Hilda iskolaigazgatóval, illetve Natalija Gavrić Ugarak szerbtanárral, aki az intézményben tanít és egyben a kiadvány egyik szerzője is. Jerasz Anikó lapunknak nyilatkozva hasznosnak és jónak nevezte a szerb nyelv tanulását segítő segédtankönyvet, amelyet minden magyar ajkú középiskolásnak eljuttatnak a héten, illetve a jövő héten:

– A magyar kormánynak, a nemzetpolitikai államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően a tavalyi évben sikerült a Magyar Nemzeti Tanácsnak egy feladat- és szöveggyűjteményt segédtankönyvként kiadni a Forum Könyvkiadó gondozásában, amely a szerb mint nem anyanyelv oktatására szolgál, illetve segíti annak az előmenetelét. Mivel a tavalyi évben is minden magyar nyelven tanuló elsős középiskolás diák megkapta ezt a könyvet ajándékban, és nagyon jónak bizonyult, igény mutatkozott arra, hogy ebben az évben is újranyomtassuk ezt a segédtankönyvet. Mintegy 1400 példányban fogjuk ezeket a könyveket a héten, illetve a jövő héten kiosztani. Ebben az évben is minden magyar ajkú elsős középiskolás meg fogja kapni, valamint az őket tanító tanárok. A könyveket 23 szakközépiskolában, 9 gimnáziumban és 2 művészeti iskolában fogjuk kiosztani. Olyan szakembereket kértünk fel a szöveg- és feladatgyűjtemény megírására, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a szerb nyelv oktatása terén. Ezt a tantárgyat oktató tanárok körében ők a legjobbak. Saját tapasztalataikat gyűjtötték össze és építették bele a feladat- és szöveggyűjteménybe. A könyv az új tanterv szerint íródott, és a homogén, illetve heterogén nyelvi környezetből érkező gyerekek egyaránt tudják használni. A tanár feladata, aki a tantárgyat oktatja egy-egy osztályban, hogy felmérje, milyen közegből érkeztek a diákok és mely feladatokat tudja az óráiba beépíteni. A segédtankönyvet nemcsak az elsősök tudják használni, hanem a későbbiek során, akár másodikosként, harmadikosként és negyedikesként is vissza tudnak térni egy-egy fejezetre és feladatra. Hiszen az első osztályban nem tudják a teljes könyvet kitölteni és feldolgozni. Ez a könyv hasznos a szerb nyelv tanulása terén, hiszen a nyelvi kommunikációra és a beszédkészség fejlesztésére épül. A könyv egész struktúrája az idegen nyelv tanításának módszertanán alapszik, ez alapján lett összeállítva és megírva – nyilatkozta Jerasz Anikó.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban az intézmény elsőseinek De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja adta át a könyveket.

– A Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja, hogy a diákok elsajátítsák az ország nyelvét. Így tudnak a legjobban kommunikálni, továbbtanulni és boldogulni a szülőföldön. Ennek céljából immár második alkalommal ajándékozunk a középiskolák első osztálya számára segédtankönyvet, amely a környezetnyelv oktatásában nyújt segítséget. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a kiadvánnyal a diákok sokkal hatékonyabban tudják elsajátítani a szerb nyelvet, hiszen olyan feladatsort és szöveggyűjteményt tartalmaz, amely a mai diákokhoz szól. Úgy gondolom, hogy kedvük is lesz a szerb nyelv tanulásához. Az ajándékba adott segédtankönyv mellett az MNT-nek számos programja van a szerb nyelv tanulásával kapcsolatban. Harmadik osztályban a diákok felzárkóztató nyelvtanfolyamon vehetnek részt. Ha belekerülnek valamely szerbiai felsőoktatási intézménybe, szerb nyelvi képzésen vehetnek részt – nyilatkozta lapunknak De Negri Ibolya.

A segédtankönyv az új tanterv alapján készült, szerzői Polyvás Mónika, Natalija Gavrić Ugarak, Selena Avdalović-Đureković, Bogaras Krisztina, Aleksandar Dognar és Aleksandar Slavov. A tankönyv a mindennapi kommunikáció elsajátításában nyújt segítséget. A kezdők számára a szókincsbővítésre helyeződik a hangsúly, a haladók pedig olyan feladatokat oldhatnak meg, amelyek a kisebb nyelvtani hibák elkerülésére hívják fel a figyelmet.

Forrás: Magyar Szó, 2019. október 10. 9.